Idag kommer två små utläggningar i samma paket; woka på grillen och marinera i efterhand. Har jag inget bättre att komma med? Uppenbarligen inte!

Wok på grillen

Ok, vi har tagit oss förbi den värsta wok-vågen när alla skulle woka allt varje dag. Men det är fortfarande gott, och fortfarande ett underbart sätt att ta vara på t ex sommarprimörerna som börjar ploppa upp i odlingslådor och butiker!

Varför ska man då woka på grillen istället för spisen? Av två anledningar: All matlagning blir trevligare utomhus, och visa mig den spisplatta/gashäll du får bättre kräm ur än din grill!

När det gäller wokning vill man ju ha rejält med värme så ingredienserna verkligen wokas och inte kokas i pannan. Problemet är ofta att de spishällar/plattor/gashällar vi har i våra kök inte är optimala för wokpannor. Speciellt inte lite större pannor! Ytan värmen strålar från är helt enkelt inte stor nog för pannorna, och värmen är ofta inte tillräckligt hög heller.

Här kommer grillen in! Har du inte en pytteliten grill kan du få till med betydligt större värmeyta och högre värme. Perfekt!

Marinera i efterhand

Nästa punkt på agendan; att marinera i efterhand! Det låter lite mer märkvärdigt än vad det är egentligen, allt handlar bara om att låta t ex kött först tillagas och därefter, uppskivat, ligga och dra sig i marinad/sås.

Här på AlltidGrillat hittar du extremt få, om något, tips på marinad inför tillagning. Jag tycker helt enkelt inte det är värt tiden eller besväret. Undantaget är väl möjligtvis saltlag, det är ändå främst salt som verkligen kan tränga in i kött, fisk och fågel.

Att låta något, som i bilderna här grillad ryggbiff, få dra sig i en marinad eller sås EFTER tillagningen är däremot en helt annan sak! Om man skivar upp eller strimlar det man tillagat får det ju betydligt mer yta som kan täckas av kryddor och smaker i såsen. Helt plötsligt har marinaden ett påtagligt syfte!
Testa att låta något du grillat få ligga i en härlig sås ett dygn i kyl någon gång. Perfekt för rester!

Glöm bara inte att det kan vara bra att vara på den säkra sidan och hetta upp det du marinerat i efterhand innan du äter det. Även tillagad mat kan i kylskåp bli grogrund för mikrobiologiska otrevligheter…

Woka på grillen istället för spisen!

Sista tipset för idag

Släng i något nytt när ni wokar nästa gång! Har ni testat betor av olika slag? Polkabetor blir ett oerhört vackert och gott inslag i wokpannan!