Jag tycker det är otroligt spännande att grilla vego. Det finns liksom en sån oerhörd potential både smak- och utseendemässigt som förbises av många grillare! Fantasin tryter dock för mig och många andra när det gäller att hitta på något roligt med grönsaker på grillen. Sen är det klart, fantasin tryter för väldigt många när det gäller kött på grillen också, så det är kanske inte så märkvärdigt egentligen… Men det finns ju ofantligt mycket att hämta från växtriket, där variationen i smaker och färger är så mycket större än hos djuren. Och man kan ju få så väldigt mycket att hända med dessa smaker och färger genom att utsätta dem för eld och rök!

Precis som för grillat kött finns det ju massor av spännande, nya vinklar att hitta för den som letar lite. Tidigare har jag försökt tipsa om att man inte ska glömma glaze när det gäller grönsaker. Förutom att glaze ger ett extra djup i smakerna när du grillar grönsaker, kan glazen hjälpa till att ge vissa grönsaker en fin grillyta. Missat guiden med bryning? Spana in vad jag skrev om karamellisering tidigare, och notera att fruktos karamelliseras tidigare än andra sockerarter… Så en fruktbaserad glaze på sockerfattiga grönsaker som t ex broccoli kan hjälpa till att ge en vacker, lätt karamelliserad yta!

Oumph – fortfarande inte imponerad

Sen har vi förstås det här med alla köttsubstitut. Ärligt talat är jag inte helt med på varför de behövs? Facon, sojakorvar… Nä. Kanske måste man vara 100% konverterad vegetarian med köttsaknad för att förstå dessa?

Ultimata alternativet?

Oumph framställs av många som det ultimata köttalternativet, så givetvis har jag velat testa det på grillen.

Det blev inget vidare på gallret. 

Självklart kan det bero på att jag är en helt obegåvad grillare, så jag gjorde om det några gånger. Och testade på häll/i panna.

Det blev inget vidare då heller.

Jag lät oumphen vara ett tag, men har sen gått och funderat på att ge det nån mer chans vid senare tillfälle…
Sagt och gjort! För att verkligen få till en skön yta på oumphen fick den gå i ruskigt het panna denna gång. Gjutjärn direkt på glöden!

Oumph som vegoalternativ till grillat kött
Denna wrap innehöll följande:

Resultatet

Riktigt god vegowrap blev det! Ännu godare blev den när jag skippade Oumphen…

Texturen blir inte trevlig, hur man än gör med Oumph. Smakerna… vilka smaker? Kryddningen? Jag kryddar gärna själv, så att en produkt smakar kryddor är inte värt ett oerhört högt kilopris för mig…

Nej. Oumph hamnar inte på mina grillar något mer.