Detta inlägg skrivs i samarbete med Cook’n Bloom!

Rör man sig mycket i svenska ”grillkretsar” på nätet har man med största sannolikhet sett de där aluminiumblänkande, fyrkantiga grillarna här och där sen något år tillbaka. De väcker reaktion och intresse bara vid åsynen. Det har kanske gått lite långsamt, som det ofta gör när en ”ny” produkt når en marknad med ganska inarbetade konkurrenter, men tro mig;

PK-grillarna är här, och de är här för att stanna!

Starkt uttalande kanske, innan jag ens hunnit förklara varför? Vi tar det från början:

Historien bakom

PK står för ”portable kitchen”, dvs bärbart kök, och uppfanns som koncept redan på 1950-talet av amerikanen Hilton Meigs. Tjusningen med PK-grillen var att den tillverkades av formgjuten aluminium, vilket skulle ge en hållbar och förhållandevis lätt grill som håller i många, många år. Ägarskapet och produktionen av produkten växlade några gånger över åren, men konceptet höll sig mer eller mindre oförändrat till den av olika skäl slutade tillverkas i mitten av 1970-talet.

PK-grillen i originalutförandet från 1952Och där hade historien kunnat sluta. Men de är ju ruskigt hållbara, PK-grillarna!

Mot slutet av 1990-talet hittade grillfantasten Paul James en fullt funktionell och välbevarad PK-grill på en loppis, och blev så förtjust i den att han beslöt sig för att få fart på konceptet igen.
Sagt och gjort! Classic-modellen av dagens PK-grillar du nu kan köpa idag är i stort sett mycket nära originalet från 1952!

Portable Kitchen-grillarna idag

Idag finns PK-grillarna främst i två utföranden. Classic-modellen är som nämnt ovan snarlik originalet från 1952 och har enkla, men enastående, egenskaper för att vara en komplett lösning för den som vill ha en allt-i-allo-grill. Sen har vi PK360, som är den moderna utvecklingen av PK-konceptet. Vi kommer att återkomma till PK360, eftersom det är omöjligt att inte vilja prata lite extra om den om man väl fått känna på den! Jag måste dock börja med att förklara varför du på allvar borde överväga att låta någon av PK-grillmodellerna bli din nästa grill…

Gemensamma fördelar för båda modellerna

Ok, jag börjar med att förklara varför man som grillfantast får en sån härlig känsla i kroppen bara man lyfter på locket till alla varianter av PK-grillarna;

Formgjutna i strax över 0.6 cm aluminium

Det kanske inte låter mycket, men i jämförelse med de vanliga klotgrillarna många av oss är vana vid är skillnaden enorm… Och varför är detta bra då?

  • Aluminium leder värme utmärkt, vilket kommer innebära en jämnare värmefördelning i hela grillen.
  • Tjockleken bidrar till den jämna värmefördelningen, och kommer kunna hålla värmen bättre också när det drar mot kallare tider. Vilket det nästan alltid gör i vårt avlånga land.
  • Perfekt passning för locket i och med gjutning och formpassning för hand. Det blir tätt som sjutton! Allt du behöver tänka på för temperaturreglering och rök- och värmerörelse är ventilerna.
  • Aluminium = rostfri. Vi som grillar året runt vet hur lätt det kan vara att glömma grillöverdraget när man måste låta grillen svalna ett tag efter middagsgrillningen en regnig novemberkväll… Med aluminium kan du strunta i väder och vind. Om du inte fysiskt bankar sönder de här grillarna har de enormt goda möjligheter att leva vidare i generationer!
  • Gedigen men inte hysteriskt tung. Ja, det är tjocka väggar i grillen, men eftersom aluminium är en lätt metall blir de aldrig så fruktansvärt tunga som t ex kamadogrillar i keramik eller rökar i stål.

Bärbart tänk

Själva konceptet var att det skulle vara ”bärbara kök”, så självklart är det därför lätt att plocka av grillkammaren från ställningen för samtliga modeller. Locken, som är finurligt konstruerade utan gångjärn som kan rosta, är lätta att plocka av och går att lägga i själva grillkammaren för ytterligare platsbesparande när man t ex vill lasta in grillen i bilen. Faktum är att PK360 går till och med att använda helt utan fot, om man vill. Kanske lyxigaste picnic-grillen på marknaden?

Ruskigt bra ventilsystem

Fråga vem som helst som grillat med en PK-grill om grillens egenskaper och de flesta säger samma sak först av allt: De är otroligt lätta att ställa in temperaturen på, oavsett modell. Självklart har det en del att göra med de lättförståeliga och smidiga ventilsystemen på de olika modellerna. Främst skulle jag nog vilja tillskriva dessa egenskaper till utformningen i tjockt aluminiumgods. Jämn värmefördelning i hela grillen i kombination med en tjocklek och täthet som gör att du får minimala värmeläckage gör det helt enkelt lätt att hålla jämn temperatur och rökkoncentration! Inga konstigheter, bara smart design!

Portable Kitchen grillarna har fördelen att ha ett ruskigt bra ventilsystem

Hur funkar då ventilsystemet? Det är i både PK Classic och PK360 ett 4-ventilssystem. Två ventiler i botten på var sin sida grillen, och likaså två ventiler i locket. Hur du väljer att öppna respektive stänga dessa ventiler påverkar givetvis inte bara syretillförseln till glöden och därmed temperaturen, utan också värme- och rökflödet i själva grillkammaren. För direkt, högtemperaturgrillning öppnar du såklart bara upp alla ventiler och kör järnet. För indirekt, low and slow-grillning (barbecue) öppnar du en ventil i botten och toppventilen i locket på motstående sida grillen.

PK360 har snygga detaljer nästan överallt, vilket verkligen visar hur genomtänkt den är

PK360 – det var inte alltid bättre förr

När Portable Kitchen återkom i produktion under ny ledning i slutet av 1990-talet var det såklart oundvikligt att det skulle komma moderniseringar för konceptet. Utvecklingen av originalkonceptet mynnade i den nyaste modellen av PK-grillarna; PK360. Och vilken utveckling det är! Personligen kan jag ärligt säga att jag förälskade mig första gången jag lyfte på locket på en PK360, trots att jag annars tyckte den såg lite för märklig ut för min smak.
Ett lyft på locket och några ordentligare tittare senare var jag konverterad.

De har tänkt på allt. Allt.

Först och främst, den känns så ruskigt gedigen att det känns som att du lyfter på locket till en 30.000 kr kamado, men utan att den känns lika tung. Samma kvalitetstänk som ger originalet PK Classic alla sina fördelar finns kvar här, men man har tagit det hela några steg till.

PK360 har smarta, lättmonterade sidobordAtt locket är gångjärnsfritt på PK Classic kunde jag köpa, även om den aldrig känns ranglig så finns ändå lite ”svaj” där. Jag kunde däremot inte tro att PK360 också saknar gångjärn när den känns fullständigt stabil trots ganska frisk provokation i alla riktningar. Att du kan plocka loss locket utan verktyg, men ändå har det så stabilt i funktionellt läge är faktiskt imponerande.

En annan sak, förutom det lite speciella utseendet, som jag var skeptisk till innan jag fick klämma ordentligt på en PK360 var sidoborden. Jag är inte så förtjust i påtvingade funktioner, och tycker att saker som fastsatta sidobord lätt kan bli irriterande. Inte hade jag förstått hur lätta de är att plocka loss, och att designen dessutom är anpassad så att du kan hänga upp sidoborden om du t ex bara känner dig lite trängd en stund men kan vilja sätta upp dem lite senare. Busenkelt och så genomtänkt att jag plötsligt blivit lurad att tycka om de där sidoborden. Så kan det gå!

PK360 har ett otroligt lättanvänt ventilsystem4-ventilssystemet fungerar i princip på samma sätt som för PK Classic, men man har såklart tagit funktionaliteten och smidigheten några steg längre. T ex justerar du luftintaget med de snygga cylinderventilerna på underdelen av grillen. Plockar du sedan loss foten från grillkapseln finns välplacerade små extrafötter på undersidan av grillen som gör att du kan sätta kapseln direkt på marken (eller någon annan brandsäker yta). De små fötterna är smart placerade för att kunna hålla kapseln stabil med öppet lock, och självklart kan bottenventilerna justeras fritt även i detta läge.
Den ultimata picnicgrillen för dig som inte nöjer dig med vad som helst på din picnic!

På samma sätt är i princip allt genomtänkt och lättanvänt. Att ta loss foten är enkelt, och trots att den ser lite suspekt ut med sitt enda ben är den riktigt stabil. Bottenventilernas mynningar är upphöjda för att inte kunna kvävas av ansamlad aska i botten, men har samtidigt skyddande lock för att inte dropp från maten ska fara igenom (se 1:an på bild nedan). När du väl har grillat klart och ska tömma askan plockar du bort ett lock (se 2:an på bild nedan), och kan tömma askan den vägen. Självklart finns det väl uttänkt möjlighet att hänga upp askhink under hålet!

Det är genomgående smarta lösningar i PK360
En sista poäng jag måste få in för att visa att de tänkt på utformningen är att den medföljande termometern (som naturligtvis är lätt att plocka bort om man vill lyfta av locket och lägga det i botten vid t ex frakt) är placerad på grillgallernivå, istället för att sitta uppe i locket. Med andra ord kan du i betydligt högre utsträckning faktiskt lita på den inbyggda termometern! Att det dessutom är en kvalitetstermometer som fått mycket beröm för sin noggrannhet är inget minus direkt…

Bra med yta

Namnet PK360 kommer av att den har 360 kvadrattum grillyta, vilket motsvarar ca 2300 kvadratcentimeter. Jämför man det med de idag rätt vanliga 47-cm kamadogrillarna, som nog är den grupp grillar man närmast får kalla för konkurrenter till PK-grillarna pris- och egenskapsmässigt, så är det rätt bra då 47-cm grillarna bara kommer upp i dryga 1650 kvadratcentimeter.

Funktionsmässigt har Portable Kitchen-grillarna testats hårt med mycket goda omdömen av t ex Jessica Ortman, sista vinnaren av Grillmästarna i Tv4 (2016), och medlemmarna i Queens of Barbecue, ett av våra svenska duktiga grill-lag som ska till Irland och tävla i BBQ-VM hösten 2017. Allt fler återförsäljare i Sverige har börjat få upp ögonen för de här grillarna, som inte bara är fantastiska grillar, utan tack vare sina egenskaper även smokers i världsklass. Den utmärkta tätheten och luftflödet ger utmärkta rökningsegenskaper. De har faktiskt till och med börjat dyka upp på bbq-tävlingar i USA…

Jadå, PK-grillarna har tillbehör också!

Många grillfantaster är som bekant tokiga i tillbehör och prylar, och det finns givetvis en uppsjö prylar även till PK Classic och PK360. Bl a finns brikettkorgar, anpassade GrillGrates, påbyggnadsgaller, överdrag, ribshållare osv. Mer lär dyka upp allt eftersom!

Storleken på grillytan och höjden samt formen på locket gör det också möjligt att använda en hel del prylar från andra tillverkare med andra ändamål, så det finns goda chanser att många av dina befintliga grilltillbehör funkar utmärkt även i PK-grillarna.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis måste man nog hålla med om att PK-grillarna (PK Classic och PK360) är grillar och smokers i världsklass. De är funktionsmässigt jämförbara med kamadogrillar (PK-grillarna har faktiskt bättre möjligheter till renare förbränning, kika på vad jag skrivit om kamado-grillar här). Flera i svenska grillkretsar kända namn ställer sig bakom PK-grillarna, och de har fått fint omdöme även från amazingribs.com.

Jag skulle nog säga att dessa grillar är ett lämpligt steg upp från de traditionella klotgrillarna, för den som börjat få lite ökad ambitionsnivå med sitt grillande och är redo att satsa en slant på en bättre och mer hållbar grill/smoker. Jag själv, som till stor del i skrivande ögonblick använder mig av en kamadogrill, skulle nog föredra en PK360 eller PK Classic om jag fick välja en enda grill att använda mig av!

Fina funktioner och bra möjligheter till transport gör PK-grillarna till utmärkta och oftast bättre alternativ till de grillvarianter som är något mer etablerade på svenska marknaden idag!

Köpa PK360 och PK Classis

Prismässigt är de kanske inte för varje grillare, där PK Classic landar på runt 6900 kr och PK360 runt 15900 kr. Man får dock komma ihåg att det kan räknas som en investering, där du nästan får anstränga dig för att grillarna inte ska hålla i många, många år. Priset ska också sättas i förhållande till funktion, där PK-grillarna av många räknas som fullt jämförbara med ännu dyrare kamadogrillar…

Vill du läsa mer om PK-grillarna eller slå till direkt så kan du göra så via Cook’n Bloom!