Jag brukar vilja hävda att allt blir bäst på grillen. Jag tänker envist fortsätta med detta, även nu när jag finslipat tekniken för att ånga mat på grillen! Självklart är även ångad mat bäst på grillen…

Ånga + rök

Varför ska man då vilja ånga sin mat? Det är ett oerhört skonsamt sätt att tillaga maten på, och lämpar sig därför bra för lite ömtåligare råvaror som t ex grönsaker och fisk.

Varför ska man då ånga mat på grillen? Alla har inte en fancy ångugn i hemmet. Allt du egentligen behöver för att ånga är ett slutet kärl, vatten och nåt att hålla ingredienserna i. Och värme. Vilket givetvis betyder att allt du behöver är en grill med lock och ett värmetåligt kärl för vatten!

Det riktigt fina är att man utan problem kan kombinera ångningen med lite rök, och erhåller en riktigt spännande kombination av tillagningsmetoder. Testa själva!

Något billigare än en ångugn

Jag använde min vanliga grill (funkar med såväl kamado som tunnplåtad klotgrill) och en rostfri ugnsform med upp-och-nervänt droppgaller från Ikea för dryga hundralappen. Något billigare än en konventionell ångugn, om vi säger så. Och MacGyver hade varit superstolt!

Överdriv inte

Jag har testat det här med att ånga mat i olika grillar, med olika mängder vatten i grillen. Enligt min erfarenhet blir det inget vidare om man överdriver mängden vatten. Dels krävs väldigt mycket energi för att ånga större mängder vatten, dels blir det lätt för mycket ånga för de flesta grillar jag testat med. Ta det lugnt, se till att värmen i grillen räcker till för att hålla vattnet under konstant ångning och testa dig fram!

Det är inte riktigt som vanlig low and slow

Ha gärna kol/briketter direkt under vattenkärlet. Det blir tufft att få upp värmen tillräckligt annars, om du har ett större kärl. Du ska inte heller fega med mängden bränsle, du behöver inte direkt oroa dig för för höga temperaturer precis runt kärlet, eftersom ångan aldrig kommer ha högre temperatur än ca 100°C. För att garantera detta måste du såklart hålla maten nära vattenytan!

Ångrökt torsk, både ångbaka och rök samtidigt på grillen
Ångrökt torskrygg

Det senaste ångningsexperimentet slutade i en ångrökt torskrygg som fick rimmas några timmar i 8%-ig saltlag. Rejält med salt, men den låg inte länge som sagt.

Jag ångade torsken i ca 30 minuter, med lite lönnrök, till en innertemperatur av ca 44-45°C, och torsken fick sen vila sig till ca 48°C.

En limehollandaise och riven pepparrot till det, och resultatet blev den bästa bit torsk jag satt tänderna i!