Ett något försenat tips, då det var ett bra tag sedan jag faktiskt tillagade detta senast. Men bättre sent än aldrig!

En macka. Fast bättre.

Det är inget märkvärdigt med jibaritos egentligen, det är helt enkelt en macka där man istället för bröd använder sig att utplattade, friterade skivor av kokbanan. Lite beroende på var man blir serverad en jibarito kommer innehållet att skilja sig, men jag tänker inte ge mig in på något slags autenticitetsrace här utan tipsar bara om att använda kokbanan på det här sättet.

Innehållet kan du bestämma själv!

Som patacones, fast ett steg längre

För ett litet tag sedan lade jag upp ett recept på patacones, friterade chips av kokbanan, och detta är egentligen en slags fortsättning på det konceptet. Kika på receptet för lite mer ingående beskrivning på hur man hanterar kokbananen!

Den enda skillnaden när man gör jibaritos ustället för patacones är att man delar kokbananen på längden istället, för att få betydligt större ”chips”. Vips har man brödskivor av matbanan!

Vad ska man ha i då?

Det enda man kan ha i åtanke är att den friterade kokbananen inte riktigt har samma egenskaper som bröd. Skivorna kommer inte suga i sig sås, utan det kan vara smart att kombinera med en krämig röra eller majonnäs så det inte blir för torrt!

Jibaritos med rökt fläskkarréI bilden ovan hade jag rökt, skivad fläskkarré, karamelliserade äppelskivor, spenat och en majonnäs på mango- och habanerosenap. Hur bra som helst!

Prepptips

Det går faktiskt att vara lite smart och ha förberedda ”jibaritobröd” i frysen. Frys ned skivorna precis efter att du friterat dem första gången och plattat ut dem. Tänk bara på att frysa dem styckvis då de kommer fastna i varandra annars. När du sedan vill äta jibaritos kan du plocka ut dem ur frysen och direkt snabbfrittera dem i någon milimeter olja i en panna. De kommer bli riktigt krispiga eftersom de blir extra torra på ytan av frysningen!