Har länge varit sugen på att få till en bra päroncidersås, snarlik äppelcidersåsen jag nyligen slängde upp ett enkelt recept på. Tyvärr blir jag aldrig riktigt nöjd, eftersom det är så oerhört svårt att hitta en vettig päroncider som ger rätt smak. De blir oftast för söta eller smaklösa!

Tips på fin päroncider mottages tacksamt!

Eftersom jag blev så missnöjd med såssmaken på gårdagens experiment tillsatte jag lite sky från den äppelträrökta fläskkarrén jag hade att testa såsen med. Då blev det skapligt, men det slår ändå inte en äppelcidersås gjord på fin cider.

Äppelrökt fläskkarré med päroncidersås

Karrén blev såklart lysande, den fick en enkel sockerfri rub baserad på svartpeppar, havtornssalt, spiskummin och vitlök. Den fick gå i ca 90°C i drygt 8 timmar, och plockades av när den verkade lagom mör. Sluttemperaturen på ca 75°C blev något låg för vad jag gillar att köra en sk ”sliced pork” till, men ibland har nöden ingen lag!

Det är för övrigt lite spännande hur tillagningstider kan variera för samma detalj men från olika raser av t ex gris. Det är med andra ord inte bara volymen och formen som avgör hur fort det går… Mer om det en annan gång!