Jag älskar att leka med rök- och grillsmak. Så till den grad att det ibland blir lite onödigt komplicerat… men fantastiskt gott!

Igår ville jag experimentera lite med nya sätt att tillaga vissa ingredienser på, men eftersom jag är stor motståndare till matsvinn så måste jag ju använda alla råvaror jag leker med… Resultatet denna gång blev en fantastisk vegetarisk pasta!

Den ser enkel ut, den har raka smaker men med vissa komplexa inslag, och man hade antagligen kunnat göra något likvärdigt på 5 minuter vid spisen. Men var är det roliga i det?

Pasta med karamelliserad och rökt blomkål, rökt tomat och grillad vitlök

Bolmblompastan

Jag skippar att skriva ett regelrätt recept för den här eftersom ingen kommer orka bry sig ändå. Det finns dock delar i den här lilla kombinationen som går att använda till väldigt mycket annat!

Slunga bara samman allt med lite smör, salt och peppar och njut! Blomkålen är det som verkligen ger den här rätten ett djup i smakerna, och recept för hur man får till den finns här!

Snabbrökta tomater

Det jag tar med mig av den här lilla kombinationen är hur man trots hög värme i grillen kan varmröka tomater utan att de hinner bli mjuka och mosiga. Normalt när man röker tomater brukar man låta dem ligga och dra sig ett bra tag, i bästa fall halverade, samtidigt som man kör något annat trevligt low and slow. Resultatet blir fantastiskt smakmässigt, men konsistensen duger ju bara till soppor, inläggningar och såser, mer eller mindre.

Om man däremot skalar och filéar tomaterna räcker det med någon minuts varmrök för att de ska ta till sig rejält med röksmak! Jag har använt den här metoden tidigare också, men aldrig brytt mig om att testa hur kort tid som faktiskt krävs för att maximera smak utan att konsistensen tar stryk. Jag hade en grill som tuffade på i dryga 175 grader celsius, och ändå höll sig tomaterna fasta nog för att kunna tärnas perfekt.

2-4 minuter i varm mesquiterök räckte finfint för smaken, speciellt efter en halvtimmes vila i kylskåp efteråt!

Perfekt för att krydda till salladen, pastan, gratängen, vitvinssåsen etc. med lite röksmak!

Är man inte van att skala tomater görs det lätt med kokande vattenbad och ett isbad. Snitta tomaterna försiktigt i ändarna och lägg dem i det kokande vattnet i dryga minuten, tills du ser att skalet börjar släppa vid snitten. Lägg då hastigt över tomaterna i isbadet så de inte hinner mjukna och bli mosiga av kokandet.

Skala, kärna ur och kör hårt!