Det blev en trevlig liten variant på kryddsmör igår, där den enda kryddan egentligen blev… rök. Ovanligt va?

I övrigt var det lite experiment med en rökig puré på kålrot och potatis, där kålroten förröktes i några timmar. Len och fin smak!

En liten entrecôte fick grillas med omvänd bryning, där bryningen gjordes i gjutjärnspanna med rikliga mängder smör. Efter tranchering fick köttet en liten klick rökt smör på sig, som verkligen knöt ihop alla smakerna på tallriken.

Lite tunt skivad broccolistam, som först fick krulla till sig i isbad och därefter blancherades hastigt i rikligt saltat vatten, fick hänga med tillsammans med nytillverkad selleriolja.

Grymt trevlig kombination!

Rökt smör

Rökt smör går att göra på olika sätt, denna snabba variant var mild och fin i röktonen och gjordes genom att  låta finfördelat, kallt smör ligga på en form över ett isbad under en vanlig varmrökningsvända i grillen. Går med andra ord att göra på 10 minuter i vilken grill som helst!

Självklart är det enklare att kallröka smör, eller åtminstone röka smöret i väldigt låga temperaturer, men vill man göra flera saker samtidigt funkar det utmärkt att göra så här också!