50/50-metoden för både direkt och indirekt grillning

50/50-metoden för både direkt och indirekt grillning

Betygssätt guiden

4.9 (8 röster)

50/50-metoden för både direkt och indirekt grillning

OBS! Denna artikel riktar sig främst till användare av kol/brikettgrillar!

50/50-metoden är en grillmetod som lämpar sig bäst för när man både vill kunna grilla indirekt och direkt! Vad innebär direkt och indirekt grillning då?

Direkt grillning är när man vill ha värmekällan direkt under det man grillar, man vill alltså få maximal värmestrålning direkt på råvaran. Exempel på detta är när du vill bryna och ge grillyta på din råvara. Ofta kan det räcka med direkt grillning, exempelvis vid lite tunnare köttbitar av nöt och fläsk, eller grönsaker som skivad paprika och zucchini.

Indirekt grillning kan jämnföras med hur en ugn fungerar (utan grilleffekt). Du eftersöker alltså en jämn värme runt hela råvaran utan stark, direkt värmestrålning. Detta ger en mer långsam och skonsam tillagning som lämpar sig bäst för tjockare och/eller större ingredienser. Exempel på detta är stora stekar, pulled pork, brisket, hel kyckling osv.

Varför 50/50-metoden

Ofta vill man åt bägge effekterna för det man grillar! Exempelvis kan man vilja börja med att bryna sin råvara med direkt värme, och därefter låta den gå klart indirekt. Alternativt kan man tillaga en stek skonsamt på indirekt värme till måltemperatur nås, låta den vila en stund och sedan bryna den (sk reverse sear).

Fördelar med 50/50-metoden

Du får med 50/50-metoden på ett enkelt sätt två zoner på din grill. Antingen kan du köra över den direkta delen av grillen, eller den indirekta. Eller båda samtidigt med olika ingredienser!

Hur gör man?

  • Antänd som vanligt din bränslekälla (kol, briketter, ved etc).
  • Så fort allt glöder ordentligt placerar du ut det på en sida av grillen och låter den andra sidan stå tom.
  • På den indirekta delen av grillen kan du med fördela placera ett vätskefyllt uppsamlingskärl. Detta dels för att fukta luften i grillen (minskar uttorkningsrisk för dina råvaror) men även för att samla upp dropp från det du grillar.

Tänk på…

  • Temperaturerna på grillgallret, dvs den temperatur du tillagar med, skiljer sig såklart mellan den direkta och indirekta delen!
  • Du kan flytta ingredienser på den indirekta delen närmare eller längre ifrån den direkta delen för att få olika tillagningstemperaturer!

Några ytterligare tips för 50/50-metoden

Du måste naturligtvis inte lägga allt bränsle på halva grillen! Du kan även lägga ut mer eller mindre bränsle (sk 25/75-metoden) eller placera ut bränslet i varsin ände av grillen och få två direkta delar och en indirekt i mitten (25/50/25)!

Ett exempel på recept som lämpar sig för 50/50-metoden är vårt receptbaconinlindad, fylld kycklingfilé!

Kommentera

calendar_todayBoka nu!