Cirkelmetoden för bakning och pizza på grillen

Cirkelmetoden för bakning och pizza på grillen

Betygssätt guiden

4.8 (9 röster)

Cirkelmetoden för bakning och pizza på grillen

Cirkelmetoden

OBS! Denna artikel riktar sig främst till användare av kol/brikettgrillar!

Cirkelmetoden är en lite mindre vanlig grillmetod som lämpar sig bäst för bakning (som t ex pizza) på grillen. Cirkelmetoden går även att med fördel använda för en hel del andra typer av indirekt, medellång (tidsmässigt) grillning. Exempel för så kallad beer can chicken (eller pineapple stand chicken).

Varför cirkelmetoden?

Vid bakning på grillen, och vissa andra indirekta grillningar, vill man ha jämn indirekt värme med hög temperatur under relativt lång tid. Eftersom hög temperatur medför större behov av bränsle (kol, briketter, ved etc) kan det bli problematiskt att stapla allt i en enda hög. Risken finns ju då att det kommer stråla väldigt mycket värme från en riktning, och bakar du på så vis kommer du få en bränd sida medan den andra sidan antagligen är obakad!

Fördelar med cirkelmetoden

Cirkelmetoden, där du placerar ut din värmekälla längs ytterkanten av grillen, lämnar en perfekt yta för bakning i mitten av grillen!
Du har ingen direkt värmekälla som strålar underifrån (och bränner därmed inte botten), och har jämn värmestrålning från alla håll vilket minskar risken för så kallade ”hot zones” där du kan få brända punkter.

Hur gör man?

  • Antänd som vanligt din bränslekälla (kol, briketter, ved etc).
  • Så fort allt glöder ordentligt placerar du ut det längs kanterna och lämnar helt fritt i mitten av grillen.
  • I mitten kan du med fördel placera ett vattenfyllt uppsamlingskärl som bidrar till att hålla god luftfuktighet under bakningen (och därmed ger finare skorpor på ex bröd och pizza).

Tänk på…

  • Ska du mäta baktemperatur bör du förstås ha en termometer i mitten av grillen nära gallret.
  • Det kan gå åt ganska mycket bränsle för att få hög temperatur i mitten under längre tid. Förslagsvis kan du fylla på med glödande kol/briketter under bakningens/grillningens gång. Alternativt kan du direkt vid grillstart lägga på otänt kol/briketter på den redan glödande cirkeln, tänk dock på att detta kan ge viss bismak vid antändning av det nya bränslet!
  • Bakar du pizza? En pizzasten är en finfin investering! Pizza blir absolut bättre på grillen jämfört med i ugn, och med pizzasten får du en finare och knaprigare pizzabotten. Släng även på ved för högre temperatur och bättre smak (vedugnsbakad pizza är ju bäst!).

Några ytterligare tips för cirkelmetoden…

Vad ska du baka på grillen då? Kika på några av våra grillrecept för bröd!

Kommentera

calendar_todayBoka nu!