Direkt grillning när det ska gå snabbt och hett

Direkt grillning när det ska gå snabbt och hett

Betygssätt guiden

4.6 (5 röster)

Direkt grillning när det ska gå snabbt och hett

Direkt grillning

Direkt grillning är ett begrepp som ofta dyker upp när det talas om grillning. Det finns absolut ingenting komplicerat alls med detta, utan är helt enkelt när man grillar något direkt över värmekällan (t ex glöden, gasolbrännaren).
Klassisk grillning helt enkelt!

Varför direkt grillning?

När du vill ha något mindre och/eller tunnare grillat lite fort, då är det denna grillmetod som gäller eftersom detta ofta räcker för att få tunnare saker genomgrillade.

Exempel på detta är skivor av nötkött, de flesta grönsaker och mindre fiskar/fiskfiléer.

Även när man vill ge något fin, brynt, yta är det direkt grillning som gäller! Du kan alltså ha tillagat något med indirekt grillning tills du anser det färdigt, låta det vila en stund (så det inte övergrillas!) och sedan bryna över direkt värme.

Exempel på detta är vårt recept på enkel, grillad flankstek!

Fördelar med direkt grillning

Direkt grillning är snabbt och enkelt, tar det lång tid gör du nog något fel!
Man behöver i princip knappt tänka på någon som helst temperaturreglering, eftersom man snarare bara är ute efter maximal värme man kan kräma ur sin grill!

Eftersom det går fort hinner du inte torka ut det du grillar nämnvärt. Detta kan vara ett problem vid indirekt grillning som tar längre tid! Eftersom det går fort hinner ofta värmen inte heller tränga in speciellt långt in i det du grillar. Med andra ord kan du ge t ex en biff fin yta utan att den blir well done rakt igenom!

Hur gör man?

  • Antänd som vanligt din bränslekälla (kol, briketter, ved etc).
  • Placera gärna bränslekällan i en hög så värmen koncentreras, men tänk på att det ska finnas plats för syret att flöda till, så packa inte!
  • Så fort allt glöder ordentligt är det redo för grillning!

Tänk på…

  • Ska du mäta grilltemperatur bör du förstås ha en termometer nära gallret.
  • Ju närmare glöden du kommer, desto högre temperatur. Vill du ha riktigt ordentlig värme, se till att gallret är nära glöden!

Några ytterligare tips för direkt grillning…

Man kan göra direkt grillning riktigt direkt genom att grilla direkt på glöden eller den värmekälla man nu har, sk caveman eller dirty grillning!

Caveman grillning, en rådjursstek får snabb yta direkt på glöd

En rådjursstek får lite yta direkt på glöden.

Kommentera

calendar_todayBoka nu!