Hur du klyver en spatchcock chicken (”spatchcocka” kyckling)

Hur du klyver en spatchcock chicken (”spatchcocka” kyckling)

Betygssätt guiden

4.9 (10 röster)

Hur du klyver en spatchcock chicken (”spatchcocka” kyckling)

Spatchcock kyckling

Spatchcock kyckling ser man allt oftare på grillar. Innan den landar på grillen måste den dock klyvas.
Vi visar hur!

Varför ”spatchcocka” kycklingen?

Klassisk så kallad spatchcock chicken är en styckningsvariant av kyckling där ryggraden på fågeln klyvs bort helt. Man kan då ”vända ut” kycklingen och få en jämnare och snabbare tillagning. Du kan tillaga hela kycklingen på lite lägre temperatur (kortare tid än hel kyckling) med indirekt grillning och får en otroligt saftig och fin fågel.

Många klyver kycklingen över bröstet istället. Detta går givetvis också bra, men är inte ”spatchcock” enligt klassisk benämning, och ger faktiskt inte riktigt samma jämna grillhöjd på kycklingköttet.

Det blir med spachcockad kyckling väldigt enkelt att komma åt under skinnet på hela kycklingen, och du kan då få in din favoritrub riktigt ordentligt!

Du behöver

  • Hel kyckling, kalkon eller annan fågel
  • Kniv eller sax som kan / får skära i ben.

Hur gör man?

Klicka på bilderna för större storlek.

Börja med att skölja av och torka fågeln, lägg den därefter med ryggraden upp på en lämplig arbetsyta. Tänk lite extra på hygienen när du jobbar med fågelkött!
Bilden nedan markerar ungefär var det är lämpligt att klyva / skära.

Hur du spatchcockar en kyckling

Klipper man med sax är det enklast att låta kycklingen ligga på arbetsytan och bara klippa enligt de streckade linjerna i bilden. Ska man klyva med kniv kan det dock vara lättare att ställa upp kycklingen på ”stjärten”!

Hur spatchcocka kyckling

Man kan ta ett grepp i kycklingens ”nacke” och försiktigt klyva nedåt längst de streckade linjerna.

När man är igenom bör det se ut ungefär som nedan.

Spatchcockad kyckling

Allt som är kvar är att vända på kycklingen och förbereda den för grillen med en härlig rub! Glöm inte att klyva bort vingspetsarna!

Färdig spatchcockad kyckling

Tänk på…

  • Återigen, håll god hygien vid hantering av kyckling och annan rå fågel.
  • Använd inte kniv / sax du är väldigt rädd om. Även om benen du skär igenom är väldigt tunna runt ryggraden (endast nyckelben och revbenen) kan du fortfarande skada eggen på ditt verktyg.
  • Låren sitter med denna klyvningsmetod relativt löst mot resten av kycklingen. Tänk på det när du förflyttar den!

Hur man grillar spatchcock kyckling

När den är styckad och klar ska den naturligtvis grillas! Det är inte svårare än så här!

Kommentera

calendar_todayBoka nu!