Hur man kan stycka kycklingvingar (Buffalo wings)

Hur man kan stycka kycklingvingar (Buffalo wings)

Betygssätt guiden

4.3 (4 röster)

Hur man kan stycka kycklingvingar (Buffalo wings)

Stycka kycklingvingar kan man göra på lite olika sätt, men resultatet brukar bli snarlikt. Innan någon irriterar sig på exakt var denna guide placerar klyvpunkterna så kan vi väl säga att man alltid ska kika på flera källor innan man bestämmer sig för ”sin” metod!

Varför ska de klyvas ännu mer?

Kycklingvingar säljs ofta hela i butik (om man inte köpt ett rejält gäng hela kycklingar istället förstås…). De går givetvis finfint att grilla som de är. Vill man underlätta ätandet av dem kan man dock göra det lite lättare för sig med denna enkla prepareringsmetod!

Du behöver

  • En bra klyv/kniv/kökssax – Bespar era köksknivar och införskaffa en fin kökssax om ni inte har en!
  • Skärbräda
  • God hygien – Slarva aldrig när ni arbetar med kyckling. Tvätta händer noga, och tvätta verktyg och underlag noga!

Steg 1 – Vingspetsen/vingtippen

En del butiker/producenter låter dig inte ens få se denna bit av kycklingvingen, utan kapar dem redan på sina löpande band. Den fyller absolut ingen funktion alls på en grillad Buffalo wing eller kycklingvinge med annan smaksättning. Den har knappt något kött alls, består nästan bara av brosk och skinn och är meningslös att gnaga på (om man inte gillar just brosk och skinn). Det enda som brukar hända när man tar med denna bit på grillade kycklingvingar är att den bränns helt svart, vilket tar ned helhetsintrycket rejält.

Om du känner på vingens yttersta led kommer du kunna känna ledkulan (se den vänstra, streckade linjen på bilden). Gör klyvningen strax bortom denna kula, dvs låt kulan bli kvar på resten av vingen när spetsen tas bort!

Om du vill kan du koka buljong på spetsarna, annars kan de slängas.

Trimma kycklingvingar inför grillning

Steg 2 – Dela på mitten!

Det andra steget i denna trimning av kycklingvingar är precis lika lätt som det första. Du känner efter ledkulan även i denna led, och klyver vingen bortom även denna ledkula, sett från där kycklingvingen skulle ha fäst till kycklingkroppen. Det vill säga, det ”mittenparti” av vingen du erhåller efter denna klyvning har en ledkula i ena änden, och två benändar i den andra änden. Resultatet blir en extremt lättäten mittenbit! Du kan hålla i dess ledkula, stoppa hela i munnen och i princip dra ut de rena benstumparna i ett drag. Perfekt munsbit!

Den sista biten, den som satt närmast kycklingens kropp, har också en del kött och är lättäten. Vissa använder inte denna bit utan kokar buljong på den också, men det känns något slösigt.

Klyv kycklingvingar innan du grillar dem

Steg 3

Grilla kycklingvingarna!

Lämna ett svar

calendar_todayBoka nu!