Indirekt grillning för skonsam, mer kontrollerad och långsam grillning

Indirekt grillning för skonsam, mer kontrollerad och långsam grillning

Betygssätt guiden

4.8 (14 röster)

Indirekt grillning för skonsam, mer kontrollerad och långsam grillning

Indirekt grillning

Indirekt grillning är ett begrepp som ofta dyker upp när det talas om grillning och barbecue. Det man menar då är inte något konstigare än att när man grillar något vid sidan om värmekällan (t ex glöden, gasolbrännaren) med locket på. Med andra ord undviker man att grilla direkt över värmekällan som vid direkt grillning, utan placerar istället det man grillar någonstans i grillen där värmen inte är direkt under.

Varför indirekt grillning?

När något behöver tillagas lite mer skonsamt utan risk att brännas, och  är man behöver låta en större bit grillas jämnt rakt igenom är indirekt grillning att föredra framför direkt grillning.

Låga temperaturer över längre tid, dvs vid klassisk barbecue (low and slow grillning), eftersträvas ofta vid grillning av t ex rätter som pulled pork eller revbensspjäll. Det är i princip omöjligt att hålla så låga temperaturer, jämna temperaturer under så lång tid som då krävs direkt över glöden eller brännarna! Listan på rätter där indirekt grillning är ett måste kan göras oändlig.

Fördelar med indirekt grillning

  • Det blir mindre risk att du bränner det du grillar.
  • Jämnare grilltemperatur runt hela biten du grillar och därmed mindre risk för ojämn tillagning. Perfekt för t ex kyckling!
  • Temperaturförändringar blir inte riktigt lika svårhanterliga eftersom den varma luften i grillen kan jämna ut sig med helt andra förutsättningar än den direkta värmestrålningen från glöd/brännare.
  • Du kan lättare åstadkomma lägre tillagningstemperatur under lång tid med indirekt grillning.
  • Du kan låta något försiktigt grillas till måltemperatur (eller snarare strax under måltemperatur) med indirekt grillning, och sedan efter kort vila bryna den vacker med direkt grillning. Så kallad reverse sear!
  • Perfekt för rökning (främst varmrökning) i barbecue stil! Lägg på rökflis- eller chunks på glöden och låt röken fylla grillen!

Hur gör man?

  • Antänd som vanligt din bränslekälla (kol, briketter, ved etc).
  • Placera gärna bränslekällan i en del av grillen och lämna plats så du kan placera det du vill grilla någonstans utan värmekälla direkt under!
  • Så fort allt glöder ordentligt är det redo för grillning!
  • Glöm inte att en förutsättning för indirekt grillning är att LOCKET SKA PÅ!

Tänk på…

  • Ska du mäta grilltemperatur bör du förstås ha en termometer nära gallret.
  • Ju närmare glöden du kommer, desto högre temperatur. Bara för att man inte grillar direkt över värmekällan betyder det inte att värme inte kan stråla därifrån så tänk på att vara uppmärksam på värmestrålningens effekter!

Några ytterligare tips för direkt grillning…

Man kan grilla indirekt med olika grillmetoder! Kika gärna på snakemetoden, 50/50-metoden och cirkelmetoden!

Kommentera

calendar_todayBoka nu!