Grillar – olika typer och hur du väljer grillmodell

Grillar – olika typer och hur du väljer grillmodell

Betygssätt guiden

4.8 (11 röster)

Grillar – olika typer och hur du väljer grillmodell

På allmän begäran kommer här en liten guide som i breda drag förklarar hur olika grillar och modeller av grillar och rökar fungerar, samt tips på hur man väljer vilken modell man ska ha!

Denna guide är helt oberoende skriven, utan produktplacering eller sponsring, men är färgad av viss förkärlek till klotgrillen (och viss avsky till elgrillen)!

Det kan komma att förekomma en del namn på märken, både i bild och text. Denna guide utvärderar inte specifika märken utan behandlar främst modellerna/varianterna!

Vi listar några av de vanligaste typerna av grillar som finns att få tag på i Sverige. Alla modeller och typer kanske inte finns att hitta i denna guide, vi har inte heller full erfarenhet av alla. Vi skippar de murade ”gårdsgrillarna” som finns på många håll, eftersom deras funktion egentligen är ganska ensidig och självklar. På samma sätt tar vi inte upp den mångfald av ”direkta grillar” som främst består av något som håller glödbädden och ett galler. Hur dessa fungerar behöver knappast någon hjälp med att förstå, även om sådana grillar naturligtvis också har sin tid och plats.

Saknar du något eller tycker något är fel, hör gärna av dig i kommentarsfältet i botten eller via mail och sociala medier! Då kör vi!

Klotgrillar

Klotgrillen. Kanske enklast kan man beskriva klotgrillen som duktig på allt, men inte riktigt mästare på något.

Klotgrillar är bra på det mesta

Detta är bra med klotgrillar

På alltidgrillat.se är i princip alla recept och guider i första hand utformade för klotgrill, av de enkla anledningarna att de är vanliga, billiga, pålitliga (nåja) och utmärkta ”ingångsmodeller” för den nyväckte grillfantasten!

 • Även om man grillat med andra typer av grillar i många år kan en klotgrill vara utmärkt som komplement. Du  kan nämligen oftast med ganska gott resultat göra saker på den som du kanske inte kan göra på din andra grill.
 • Klotgrillar förekommer i både billiga och riktigt dyra varianter, och ofta kan en lite dyrare klotgrill vara värd sina pengar med längre hållbarhet, tätare lock, bättre möjligheter till luftflödesjustering och möjligheter att lägga till olika tillbehör.
 • Vad gäller tillbehör finns de i överflöd till nästan alla märken. Dessa grilltillbehör kan öppna för nya möjligheter, men är inget krav för i princip något alls. Du kan lösa många ”problem” med lite påhittighet.
 • Du kan snabbt justera temperatur i grillen med spjällen. Konstruktionen gör att du kan höja temperaturen relativt snabbt om tillräckligt bränsle finns, men också att du snabbt kan sänka temperaturen.
 • Klotgrillar finns i mängder av storlekar, och är ofta prisvärda sett till storleken.

Det viktigaste att se till när du köper klotgrill är att den har möjlighet att justera luftflödet med ventiler i både botten och lock!

Annons

PK360 och PK Classic. Grillar och smokers i världsklass!

Detta är mindre bra med klotgrillar

 • De framhäver sig inte riktigt som bäst inom något område alls. Visst kan du åstadkomma väldigt mycket på en klotgrill, men i jämförelse med andra mer specialiserade grillar kommer de aldrig vara lika enkla eller snabba för att göra det du är ute efter.
 • Vintertid i vårt kalla land får en vanlig klotgrill det svårt att hålla värmen. Bränsleåtgången kan vara relativt hög i en klotgrill som det redan är, de kyls nämligen av tämligen lätt. Den tunna plåten tappar värmen fort, både genom värmestrålning och konvektion av vind, regn och snö. Denna nyckfullhet gällandes värmehållning gör det också lite knepigt att hålla en perfekt, jämn temperatur under lång tid utan justeringar.

Klotgrillens kusin, den liggande tunnan

En annan mycket vanlig variant på grill i Sverige är de ”liggande tunnorna”. Dessa har en funktion som är snarlik klotgrillens, förutsatt att de har ventiler för både frånluft och tilluft, samt fungerande lock. Värmedynamiken i sådana grillar är dock oftast inte lika välfungerande som i en klotgrill, och de brukar därför oftast användas utan lock. Skippar man locket kan man nog egentligen främst bara använda sig av direkt grillning.

Klotgrillen passar främst

 • Den som antingen inte grillar så ofta men gärna testar på både direkt och indirekt grillning.
 • Den som vill lära sig mer om grillning, och vill testa på alla möjliga olika tekniker.
 • Den som vill ha en reservgrill som kan komplettera eventuella brister den ordinarie grillen har.

Rök- och ånggrillar, ”bullet smokers”

Rök- och ånggrillar av olika varianter är det naturliga steget från klotgrillen för den som är sugen på att ta några steg framåt med barbecue och rökning. Här blir det mycket low and slow, dvs låga temperaturer under lång tid.

Rök- och ånggrillar och vad de är bra för

Detta är bra med rök- och ånggrillar

 • De är väldigt enkla i konstruktionen, men bättre optimerade för just varmrökning (går dock att hitta kallrökningsenheter till dessa!) och barbecue än klotgrillar.
 • De håller ganska tätt och leder rök och ånga rätt över råvarorna.
 • De håller miljön i grillen fuktig och skyddar mot uttorkning.
 • Rök- och ånggrillar är mycket lättanvända och gör det de är konstruerade för.
 • Ofta lätta att plocka isär och transportera, i jämförelse med en rejäl sk smoker eller kamadogrill.
 • Finns ganska billiga varianter, men även lite mer påkostade.

Detta är mindre bra med rök- och ånggrillar

 • De flesta märken och modeller av rök- och ånggrillar är liksom klotgrillar konstruerade i ganska tunn plåt. De kan därför påverkas mycket av väder och vind.
 • De är egentligen enbart för just rökning (främst varmrökning / barbecue). Du får vara påhittig om du vill köra t ex en reverse sear eller av annan anledning vill ha högre, direkt grillvärme. Därför kan de ofta behöva en kompletterande grill.

Rök- och ånggrillar passar främst

 • Den som bara vill varmröka eller grilla barbecue på låg värme under lång tid.
 • Den som redan har en annan mer multifunktionell grill (som tex klotgrill) men vill ha bättre möjligheter till just rökning.
 • Den som vill ha ett utmärkt mellansteg mellan klotgrill och t ex smoker eller kamadogrill

Gasolgrillar

Snabb att starta, enkel att använda. Gasolgrillens lockelser är lätta att se. Grillsmaken då? Självklart kan du få fantastisk grillsmak även av en gasolgrill, men det beror lite på vad och hur du ska grilla!

Gasolgrillar är snabba och enkla att komma igång med, men kanske något begränsade i vissa fall

Detta är bra med gasolgrillar

 • Gasolgrillar är lätta att använda. Hur du justerar temperaturen för direkt grillning är solklart! Du behöver inte fundera över var värmen kommer vara som högst eller lägst.
 • Gasolgrillar kommer snabbt upp i temperatur. Så fort du tänt grillen brinner brännarna så som du ställt in dem. Stänger du locket tar det inte många minuter innan luften i grillen är uppe i rätt temperatur.
 • Att det är enkelt och lätt att komma igång gör att du blir mer benägen att använda grillen oftare. Och det gillar vi!
 • Många grillar har suveräna extrafunktioner som IR-brännare, rotisserier, rökspånsformar osv.
 • Gasolgrillar är otroligt smidiga för vanlig grillning, dvs direkt grillning.

Detta är mindre bra med gasolgrillar

 • Smakar det, så kostar det. De enklaste modellerna är redan de relativt dyra. Vill du ha mer kvalitet, garanti och funktioner? Då får du gräva riktigt djupt i plånboken…
 • Detta är kopplat till punkten ovan, men gasolgrillar är i standardutförande relativt begränsade. De har svårt att komma ned i riktigt låga temperaturer (low and slow), och svårt att komma upp i riktigt höga temperaturer (tänk pizzabakning i 350+°C).
  I Sverige gör vissa bestämmelser för gasolflöde och tryck att du får svårt att komma upp i riktigt höga temperaturer från brännarna. Samtidigt gör konstruktionerna av gasolgrillarna att de snabbt förlorar värme genom ventilationshål. Just detta påverkar naturligtvis också möjligheterna till effektiv rökning, vilket gasolgrillar helt klart inte är optimala för på långa vägar.
  Det finns en lägstanivå för hur lite värme en gasolbrännare kan avge, vilket gör det svårt att på många gasolgrillar hålla riktigt låg, indirekt grilltemperatur.
 • Gasolgrillar har dyra tillbehör och reservdelar. Och behöver ofta just reservdelar, då väldigt många modeller inte är väldigt välanpassade till vårt svenska klimat…
 • Det är för förenklat! Vad är då det roliga? Om man inte har kompletterande grillar förstås?
 • Gasolgrillar är knepiga att röka med!

Gasolgrillar passar främst

 • Den som är bekväm av sig och inte så överdrivet intresserad av rökning, mer avancerad barbecue och allt för mycket pyssel och pill.
 • Den som inte har tid för allt ovan nämnt! Gasolgrillen är snabbanvänd!
 • Den som främst är intresserad av direkt grillning.
 • Den som har mycket pengar och gärna lägger dem på en häftig pryl. Det går alltid att köpa fler grillar till allt gasolgrillen inte klarar av.

Pelletsgrillar / pelletssmokers

Som något slags mellanting mellan den klassiska offset-smokern och gasolgrillen, där du kommer otroligt nära de genuina barbecuesmakerna av en offset-smoker men med betydligt mindre pill och huvudbry!

Pelletsgrillar är enkla att använda och ger ändå en väldigt genuin barbecuesmak

Detta är bra med pelletsgrillar

 • Pelletsgrillar är, beroende på modell, mycket lättanvända och pålitliga. Varje pellet är i princip identisk i sammansättning och de flesta grillmodellernas förbränning drivs med el, vilket gör dem oerhört temperaturstabila!
 • Som ovan nämnt är de enkla att använda, de flesta modellerna har t ex digital inställning av temperatur. Enklare blir det inte!
 • Smaken av barbecuerökningen blir mycket lik den du får med en ”riktig” vedeldad offset-smoker, beroende på pelletstyp.
 • Vissa modeller kan göra mycket mer än bara röka, utan går nästan att använda som vanlig tunn-grill. Du kan på sådana modeller med andra ord grilla med hög, direkt värme.

Detta är mindre bra med pelletsgrillar

 • Pelletsgrillar är, i de flesta utföranden av minsta kvalitet, inte särskilt billiga.
 • De allra flesta modeller som går att få tag på i Sverige styr förbränningen med elektricitet. Hur kul är det?
 • Termostater. Är du upphetsad? Tveksamt…
 • Beroende av pelletsleverantörer. Än på ett tag lär du ha svårt att hitta lämpliga pellets i närbelägna butiker, beroende på var i landet du bor. Bbq-sugen spontant en söndagskväll? Bäst du har pelletsförrådet fyllt!

Pelletsgrillar passar främst

 • Den som har råd och är bekväm av sig, men ändå är sugen på att få till riktig barbecuesmak.
 • Den som har begränsat med tid och ork för allt pill med en offsetsmoker, men egentligen vill ha en sådan.
 • Den som vill ha ett smidigt komplement till sina andra grillar, för de dagar man inte riktigt orkar. Och har djupa fickor.

Smokers, vedeldade offset-smokers

Det som blivit den halvmoderna symbolen för ”äkta barbecue” får man nog kalla offset-smokern. Därför tar vi främst upp just den varianten på vedeldade smokers (rökar), även om det finns diverse andra varianter. Principen är dock mer eller mindre densamma, där allt man använder för tillagningen är ren ved. Smaken blir naturligtvis därefter, nämligen fantastisk!

Offset-smokern, den nygamla symbolen för amerikansk barbecue

Detta är bra med vedeldade offset smokers

 • Nu börjar vi snacka hantverk. Mer genuint än så här blir det bara om du gräver en grop, tänder en eld i gropen och murar en konstruktion som röken från eldgropen leds in igenom.
 • Röksmaken blir fantastisk, eftersom du med den förskjutna fireboxen kan hålla ordentlig förbränning, och därmed få ren, ”blå rök”, innan du leder in endast röken i själva tillagningskammaren. Du skyddar därmed råvarorna från eldens direkta värme, och tillagar endast med ren, fin rök.
 • Du kan ofta klämma in riktigt mycket mat i en smoker av denna typ, eftersom du inte behöver oroa dig nämnvärt för direkt värmestrålning i någon del av tillagningskammaren.
 • Behöver du rejält med tillagningsyta är denna konstruktion rätt väg att gå. Dessa finns i monstruösa storlekar!
 • Vissa offset smokers har möjlighet för direktgrillning över fireboxen.

Detta är mindre bra med vedeldade offset smokers

 • Du hittar rökar av den här typen i många butiker till ganska låga priser. Problemet är bara att kvaliteten på dessa oftast är usel. Tunn plåt som inte bara håller temperaturen dåligt (uselt vintertid), den börjar även slå sig och ändra form så fort du eldar i den några gånger.
 • Undviker du de billiga skräpvarianterna blir det dyrt. En bra offset smoker med en godstjocklek på minst 4mm (helst minst 6mm!) kommer du få betala för.
 • Undviker du de billiga skräpvarianterna blir det också TUNGT! Dessa väger en hel del…
 • Det är mycket pill och mycket bök för en lång, low and slow barbecuegrillning med offsetsmoker. Räkna inte med att kunna gå och lägga dig medan din pulled pork går färdigt.
 • Du måste ha god tillgång till lämplig ved, och i relativt stora mängder om du är grillaholic. Veden ska vara torr, av rätt dimensioner och av rätt art beroende på vad du är ute efter för röksmak!
 • Vill du upp i hög, direkt värme kan det bli knepigt om du inte har en modell anpassad för detta.

Offset smokers passar främst

 • Den som brinner för barbecue och har ett genuint intresse av hantverket.
 • Den som vill komma åt den ”äkta smaken” av barbecue.
 • Den som har tid och ork.
 • Den som behöver mycket tillagningsyta och kanske arbetar professionellt med barbecue.

Kamadogrillar

En växande trend i grillsverige, och ett allt vanligare steg från den klassiska klotgrillen. Dessa keramiska grillar, som av många kallas för krukor eller trädgårdsugnar, har en del egenskaper som gör dem väldigt väl lämpade för vårt kalla klimat.

Kamadogrillen är effektiv och mångsidig, men har sina begränsningar

Detta är bra med kamadogrillar

 • Kamadogrillar är väldigt bränsleeffektiva. Konstruktionen i tjock keramik gör att de håller, och riktar, värme väldigt bra och inte behöver lika mycket bränsle som t ex vanlig klotgrill för att komma upp i samma temperaturer.
 • Kamadogrillarna håller av samma anledningar som ovan väldigt jämn temperatur om man ställer in dem för detta.
 • Kamadogrillarnas konstruktion gör att de håller en väldigt fuktig miljö i grillen, och torkar därför inte ut råvarorna som enklare grillar kan göra.
 • De tar en liten stund på sig att börja komma upp i temperatur, men när de väl kommer igång går det ruskigt fort.
 • Du kan få riktigt höga temperaturer utan att förbruka särskilt mycket bränsle!
 • Det finns till de flesta modeller en uppsjö av praktiska tillbehör som gör att de är lätta att göra nästan vad som helst med. Rökning, grillning, bakning, inga problem.
 • En välgjord kamadogrill håller i princip en livstid, och många tillverkare av de dyrare varianterna lämnar också väldigt fina garantier.

Detta är mindre bra med kamadogrillar

 • Kamadogrillar är generellt dyra. Vissa modeller är väldigt dyra, sett till tillagningsytan. De billigare har ofta sämre kvalitet och betydligt sämre garantier.
 • Det är inte helt lätt att hålla riktigt låga temperaturer, eftersom du rekommenderas använda kol och inte briketter pga briketternas större mängd aska vid förbränning.
 • Kommer du väl upp i hög temperatur blir det ruskigt knepigt att sänka temperaturen.
 • Vid barbecuerökning är det knepigt att få ren ”blå rök” och samtidigt bibehålla låg temperatur. Det går mycket bra att barbecueröka på en kamadogrill, men blir inte lika fin rök som t ex med en dedikerad offsetsmoker.
 • Du uppmuntras att bara använda kol av god kvalitet (stora bitar, inte skräpet du köper i livsmedelsbutikerna), då mindre bitar kol eller den stora mängd aska briketter leder till lätt täpper till luftintaget på kamadogrillen. Då blir det mycket svårt att komma upp i hög temperatur.
 • I många delar av Sverige är det knepigt att få tag på ovan nämnt kvalitetskol. Därför kan man bli beroende av att hålla ett förråd hemma av beställt kol.
 • Vid rökning bör du använda trächunks, och inte träflis. På samma sätt som det är svårt att hitta kvalitetskol i vissa delar av Sverige kan det vara mycket svårt att få tag på rökchunks.
 • Kamadogrillar är ruskigt tunga!

Kamadogrillar passar främst

 • Den som vill kolgrill mycket och ofta, pga bränsleeffektiviteten.
 • Den som vill ha en allt-i-allo-grill som funkar bra i Sverige året runt.
 • Den som gillar visst pyssel, men inte orkar eller vill gå hela vägen och skaffa t ex offsetsmoker.
 • Den som vill ha en grill som kan hålla hela livet.

Elgrillar

Ja… Vad ska man kalla dessa? Eller vad ska man säga om dem? Fråga inte oss!

Elgrillar, för den som inte kan, får eller vill grilla på riktigt

Detta är bra med elgrillar

 • De har ordet ”grill” i sig. Varför är vi inte säkra på.
 • De går att använda utomhus! Men det finns även kvalitetsgrillpannor och fina spishällar för utomhusbruk.
 • De är tillåtna på de flesta platser där en riktig grill inte är tillåten. Stackare.
 • De går inte att använda där det inte finns el.

Detta är värdelöst med elgrillar

 • Det är inte mycket till grillning, krasst sagt. Ingen känsla alls, annat än att man förhoppningsvis står utomhus.
 • Allt. Precis allt.

Elgrillar passar främst

 • De som inte vill, kan eller får grilla på riktigt. Det är ok att gråta, vi förstår!

Behöver du mer hjälp?

Om du inte blir klokare på det här med olika grillmodeller och känner att du behöver mer hjälp, hör av dig via mail eller sociala medier (länkar i menyn).

Denna guide kommer kontinuerligt uppdateras och ändras, så återkom gärna lite då och då!

Lämna ett svar

calendar_todayBoka nu!