Snakemetoden för grillning under lång tid

Snakemetoden för grillning under lång tid

Betygssätt guiden

4.5 (21 röster)

Snakemetoden för grillning under lång tid

Snakemetoden

OBS! Denna artikel riktar sig främst till användare av kol/brikettgrillar!

Ofta när man kikar runt i böcker och nätet efter nya roliga recept för grillen stöter man på begrepp som barbecue (bbq), low and slow, rökning (både varmrökning och kallrökning). Hand i hand med dessa begrepp slås man ofta av hur de sammanfaller med långa tillagningstider. Detta kan naturligtvis vara väldigt avskräckande, speciellt om man kör med kol/brikettgrill, eftersom man kanske inte är så sugen på att stå och vakta vid grillen hela dagen?

Det finns en ganska enkel lösning; snakemetoden!

Varför snakemetoden?

Poängen med snakemetoden är att man placerar ut långtidsglödande briketter (som klarar betydligt längre glödtid än t ex vanlig träkol) i form av en stubin (eller orm, som namnet antyder).
Vad är då fördelen med detta? Jo, du antänder din stubin i ena änden, och med tiden så kommer de briketter som glöder i startänden antända nästa briketter i ”ormen”, och de antänder i sin tur efter en stund nästa gäng osv.

Rena rama dominon!

Fördelar med snakemetoden

En klar fördel med snakemetoden gentemot gasolgrillar där man lite slött kan hålla temperaturen stabil med reglagen är att man inte bara placerar ut en långvarig bränslekälla. Man kan ju även placera ut sin rökflis (eller rökblock, eller vad annat man nu har som man hoppas ska tillföra trevlig röksmak) utefter ”ormen” och får därmed även kontinuerlig rök under lång tid!

För rökflis brukar det räcka med ca 1 näve per 2 brikettrader. Tänk på att man inte bör röka något under för lång tid, då kan effekten snarare bli omvänd och smaken blir dålig! 2-3 timmar brukar räcka mer än väl. Grönsaker brukar oftast få bitter smak av mer än 20-30 minuter rök.

Man behöver knappt ens stå vid grillen med snakemetoden! Fast det är å andra sidan rätt trevligt att ändå stå kvar där och känna de härliga dofterna utvecklas…

Snakemetoden kan användas med rökflis
Lätt överdriven rökflisplacering,  men exemplet ovan användes för flera grillningar på raken efter varandra!

Hur gör man?

Börja som vanligt med att se till att grillen är någorlunda ren. Ta bort nedbrunnen kol och aska, töm askuppsamlaren om din grill har en sådan, lyft av grillgallret och plocka fram dina briketter.

Viktigt att tänka på är att man för denna metod bör ha testat briketterna innan, så att man inte sitter med en påse stinkbomber när man ska till att grilla!

Eftersom briketterna antänds under grillningens gång kan snuskbriketter bidra med obehaglig snarare än trevlig rök, och rent av förstöra smaken fullständigt. Det finns naturligtvis de som säger att alla briketter alltid bidrar med dålig lukt/smak vid antändning, men väljer man bara briketter någorlunda omsorgsfullt är det nästan garanterat att du aldrig märker någonting alls!

Annons

PK360, en grill och smoker i världsklass!

Placering av briketter

 • Lägg upp briketterna i en orm runt grillens insida (se bilden!), och se till att de hela tiden har ordentlig kontaktyta med nästkommande briketter.
 • Släng på rökflis ovanpå briketterna om du är sugen på att använda sådant!
 • Tänd ungefär motsvarande två rader briketter (dvs om din ”orm” är 2 briketter bred och två briketter hög, tänd 2x2x2 briketter.
 • Lägg försiktigt ned dina glödande briketter i ena änden av ormen.
 • På med locket, och börja nu justera grillens ventiler under en stunds uppsikt för att se att du får ungefär den temperatur du var ute efter.
 • Ett bra tips för längre grillningar är att lägga ned ett uppsamlingskärl (ex aluminiumform) i botten av grillen (se bilden) fyllt med vätska. Främst är detta bra för att man hjälper grillens innermiljö att inte bli så förbaskat torr! Vätskan avdunstar under grillningen av glödens värme, och fuktar därför luften inne i grillen. Slipp torra stackars köttbitar!
 • Grilla!

Tänk på…

Det kan naturligtvis vara bra att någon gång i halvtimmen den första tiden kika på grillens temperatur och justera ventilerna efter behov. Väder, vind, grill, brikettsorter osv kan påverka glödens utbredning och därmed temperatur så det kan vara vissa skillnader från grillning till grillning.

Erfarenhet och vana kommer göra er experter på er egen grill!

Några ytterligare tips för snakemetoden

Hur bred, hög och lång ska brikettormen vara för snakemetoden?

Tyvärr finns det inget enkelt svar på detta, eftersom det kan skilja sig väldigt mycket beroende på brikettsort, grill (dvs hur glöden svarar på ventiljustering) och väder.

Man måste helt enkelt experimentera sig fram lite!

Eftersom det är ganska vanligt att eftersöka temperaturer på ca 105-140°C, ska vi tipsa om vad som BRUKAR kunna fungera för just detta temperaturintervall i en vanlig 57cm klotgrill:

Low and slow (105-140°C)

 • Lägg upp brikettormen 2 briketter bred och 1 brikett hög, dvs lägg inte några briketter ovanpå varandra utan bara 2 i bredd längs hela ormen.
 • Antänd 4-6 briketter, och när dessa glöder lägg dem i ena änden
 • Justera bottenventilen (inluft) till lite mer än halvöppet, och låt övre ventilen (utluft) stå helt öppen.
 • Generellt brukar detta kunna hålla jämn temperatur i önskat intervall i 10-12h om man lägger ”ormen” nästan hela vägen runt (akta så ni inte råkar antända bägge ändar!). Halva längden runt grillens insida ger ca 5-6h glödtid osv.

Lycka till!

 

Lämna ett svar

calendar_todayBoka nu!