Översättningar, temperaturer och snabbtips

Köttdetaljers namn på engelska och svenska och snabba tips för tillagning

Inte recept, men enklare tips för de vanligaste detaljerna

filter_list

Filtrera recept

Betygssätt sidan

4.5 (101 röster)

Måltemperaturer och tillagningstips för kött, fågel och fisk

Vad heter högrev på engelska? Vad heter sirloin i svensk butik? Vid vilken temperatur är oxfilé medium rare?
Tänk på att styckningsdetaljer skiljer sig olika länder emellan, eftersom styckningsmetoderna kan vara olika från land till land. Detta medför att det kan uppstå viss förvirring och motsägelser ibland!

Missa inte…

att du kommer åt att söka på såväl snabbtips som recept direkt från startsidan på alltidgrillat.se.

Perfekt som bokmärke i mobilens webbläsare när du står vid grillen. Du har alltid måltemperaturer nära till hands!

Senast uppdaterat 25 juni, 2018

Fågel på engelska och svenska

Ankbröst på engelska Duck breast, breast of duck

Måltemperaturer

medium rare58-62 °C
medium62-68 °C
well done68+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

15 min - 1 h

Tillagningstips

Ankbröst grillas med fördel med omvänd bryning (reverse sear), eller någon annan variant med både direkt- och indirekt grillning där den indirekta delen håller medelhög värme 120-180°C.
Snitta gärna skinn- och fettsidan men låt den vara på.
Bör ej grillas över medium rare!

Hel kyckling på engelska Whole chicken, spatchcock chicken

Måltemperaturer

medium72-82 °C
well done82 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

35 min - 3 h

Tillagningstips

OBS! FUSKA INTE MED INNERTEMPERATUREN.
Kan grillas med direkt, hög värme 200-250°C med regelbundna vändningar tills måltemperatur nås. Har du ett rotisseri-set är detta som gjort för hel kyckling!
Ett lite snabbare alternativ för hel kyckling är sk "spatchcock chicken", där man klyver kycklingen på mitten utan att gå hela vägen igenom bröstbenet och vänder ut den. Då får man en "ovansida" med allt kött och en "undersida" med kycklingens insidor.
Bäst blir kyckling low and slow, 125-150°C på indirekt värme under lite längre tid och gärna med rökflis och vätskefyllt uppsamlingskärl.
När kycklingen närmar sig måltemperatur kan man höja värmen i grillen (ex en stund i förväg kan man tända på lite extra kol/ved/briketter vid sidan om och sedan slänga på dem) och bryna kycklingen till en vacker färg.

Kycklingbröst på engelska Chicken breast

Måltemperaturer

medium70-72 °C
well done72-82 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

20 min - 3 h

Tillagningstips

OBS! FUSKA INTE MED INNERTEMPERATUREN.
Kan grillas med direkt, hög värme 200-250°C med regelbundna vändningar tills måltemperatur nås.
Bäst blir dock kyckling om man kör den low and slow, 125-150°C på indirekt värme under lite längre tid och gärna med rökflis och vätskefyllt uppsamlingskärl.
När kycklingen närmar sig måltemperatur kan man höja värmen i grillen (ex en stund i förväg kan man tända på lite extra kol/ved/briketter vid sidan om och sedan slänga på dem) och bryna kycklingen till en vacker färg.

Kycklingfilé på engelska Filet of chicken

Måltemperaturer

medium70-72 °C
well done72-82 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

15 min - 1 h

Tillagningstips

OBS! FUSKA INTE MED INNERTEMPERATUREN.
Kan grillas med direkt, hög värme 200-250°C med regelbundna vändningar tills måltemperatur nås.
Man kan även köra kycklingfilé low and slow, men bara för sig själva kan de hinna bli väldigt torra med denna metod, så pensla rejält med glaze eller liknande isåfall!

Kycklingklubba på engelska Chicken legs, chicken drumsticks

Måltemperaturer

well done82 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

20 min - 3 h

Tillagningstips

OBS! FUSKA INTE MED INNERTEMPERATUREN.
Kan grillas med direkt, hög värme 200-250°C med regelbundna vändningar tills måltemperatur nås.
Bäst blir dock kyckling om man kör den low and slow, 125-150°C på indirekt värme under lite längre tid och gärna med rökflis och vätskefyllt uppsamlingskärl.
När kycklingen närmar sig måltemperatur kan man höja värmen i grillen (ex en stund i förväg kan man tända på lite extra kol/ved/briketter vid sidan om och sedan slänga på dem) och bryna kycklingen till en vacker färg.

Kycklinglår på engelska Chicken thigh

Måltemperaturer

medium70-72 °C
well done72-82 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

20 min - 3 h

Tillagningstips

OBS! FUSKA INTE MED INNERTEMPERATUREN.
Kan grillas med direkt, hög värme 200-250°C med regelbundna vändningar tills måltemperatur nås.
Bäst blir dock kyckling om man kör den low and slow, 125-150°C på indirekt värme under lite längre tid och gärna med rökflis och vätskefyllt uppsamlingskärl.
När kycklingen närmar sig måltemperatur kan man höja värmen i grillen (ex en stund i förväg kan man tända på lite extra kol/ved/briketter vid sidan om och sedan slänga på dem) och bryna kycklingen till en vacker färg.

Kycklingvingar på engelska Chicken wings

Måltemperaturer

well done82 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

15 min - 1 h

Tillagningstips

OBS! FUSKA INTE MED INNERTEMPERATUREN.
Kan grillas med direkt, hög värme 200-250°C med regelbundna vändningar tills måltemperatur nås.
Klassikern barbecued chicken wings kan man hitta en uppsjö "enda riktiga" recept för, men en variant som funkar bra är att köra dem på indirekt, medelhög värme 150-180°C ca 40 minuter tills de börjar nå 82°C, pensla dem med en härligt sliskig glaze och släng in dem i värmen igen ca 5-10 minuter.

Fisk på engelska och svenska

Gös på engelska Pikeperch, pike pearch, pike-pearch

Måltemperaturer

rare47-50 °C
medium rare50-52 °C
medium52-58 °C
well done58+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 25 min

Tillagningstips

Grillas med fördel över hög värme (250°C+°) till fin yta erhålls, och får därefter vid behov gå klart till måltemperatur i indirekt värme.

Hel regnbågslax på engelska Rainbow trout

Måltemperaturer

rare48-50 °C
medium rare50-55 °C
medium55-58 °C
well done58+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 25 min

Tillagningstips

Grillas med fördel över hög värme (250°C+°) till fin yta erhålls, och får därefter vid behov gå klart till måltemperatur i indirekt värme. Kan även med oerhört gott resultat varmrökas i låg temperatur!

Röding, fjällröding på engelska Char, arctic char

Måltemperaturer

rare47-50 °C
medium rare50-52 °C
medium52-56 °C
well done56+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 1 h

Tillagningstips

Grillas med fördel över hög värme (250°C+°) till fin yta erhålls, och får därefter vid behov gå klart till måltemperatur i indirekt värme.
Röding är även fantastisk att röka på låg temperatur med rökträ i 20-60 minuter.

Torsk på engelska Cod

Måltemperaturer

rare48-50 °C
medium rare50-55 °C
medium55-58 °C
well done58+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 25 min

Tillagningstips

Hel torsk (med skinn) kan grillas över direkt hög värme (250°C+) till fin yta erhålls, och därefter avslutas vid behov med indirekt grillning till måltemperatur erhålls.

Torskrygg på engelska Back of cod

Måltemperaturer

rare48-50 °C
medium rare50-55 °C
medium55-58 °C
well done58+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 30 min

Tillagningstips

Kan grillas med direkt grillning över hög värme, 250°C+, men då måste gallret vara riktigt hett innan och man bör ha vidtagit alla åtgärder man kan för att fisken inte ska fastna på gallret.
En säkrare metod för att grilla torskrygg är att grilla den indirekt i medelhög värme (150-180°C) i form och låta den ta grillsmak indirekt (främst för kolgrillar).

Fläskkött på engelska och svenska

Benfri kotlettrad, fläskytterfilé på engelska Pork loin

Måltemperaturer

medium rare63-65 °C
medium65-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

30 min - 1 h

Tillagningstips

Low and slow, dvs indirekt grillning i 10-180°C tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Fläskbog på engelska Pork shoulder

Måltemperaturer

well done90-95 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

6 h - 14 h

Tillagningstips

Långsam grillning på låg värme (low and slow), 100-150°C för att nå mörhet i pulled pork-stil.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Fläskfilé på engelska Pork tenderloin

Måltemperaturer

medium rare63-65 °C
medium65-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

15 min - 1 h 30 min

Tillagningstips

Bör gå på direkt, medelhög till hög värme 200-250°C initialt för att ge filén vackra grillränder. Flytta den sedan till indirekt värme där den får gå till önskad innertemperatur. Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.
Använd gärna rökflis eller liknande om du misstänker längre grilltid, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Fläskkarré på engelska Pork collar, pork neck, boston butt, pork butt, (pulled pork)

Måltemperaturer

medium rare63-65 °C
medium65-70 °C
well done90-95 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

15 min - 15 h

Tillagningstips

Skivor: Kan grillas över hög, direkt värme 250+°C 4-8 minuter beroende på tjocklek och måltemperatur. Vänd regelbundet för att undvika att de bränns.
Hel karré: Low and slow, dvs indirekt grillning i 100-130°C tills köttet är så mört (vid 85-95°C) att det nästan faller sönder.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Fläskkotlett på engelska Pork loin chop

Måltemperaturer

medium rare63-65 °C
medium65-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 20 min

Tillagningstips

Medelhög temperatur, 200-250°C. Beroende på tjocklek kan metod variera lite. Tunna kotletter kan med fördel grillas snabbt någon minut på vardera sida tills måltemperatur nås.
Tjockare kotletter kan gärna efter att ha fått en vacker yta över direkt medelhög temperatur flyttas för indirekt grillning tills måltemperatur uppnås. Alternativt kör dem reverse sear, där du först låter dem gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar dem och därefter bryner dem över direkt värme.

Fläsklägg, baklägg på engelska Ham hocks, Pork knuckle

Måltemperaturer

well done60-70 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 h - 5 h

Tillagningstips

Low and slow, indirekt grillning i 100-150°C tills köttet är så mört att det nästan faller sönder.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Framlägg på engelska Shoulder hocks

Måltemperaturer

Kamben på engelska Baby back ribs

Måltemperaturer

well done82-93 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 h - 6 h

Tillagningstips

Low and slow, dvs indirekt grillning i 100-150°C tills köttet kryper bak och blottar benen.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Kotlettrack på engelska Rack of pork

Måltemperaturer

medium rare63-65 °C
medium65-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

30 min - 1 h

Tillagningstips

Kan med fördel först brynas över direkt,medelhög värme 150-200°C, därefter gå på låg, indirekt värme 125-150°C tills måltemperatur nås. Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Revbensspjäll, tunna revben på engelska Spare ribs

Måltemperaturer

well done82-93 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 h - 6 h

Tillagningstips

Low and slow, dvs indirekt grillning i 100-180°C tills måltemperatur nås eller köttet börjar krypa bak och blotta benen.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Secreto Iberico på engelska Secreto Iberico

Måltemperaturer

medium rare58-63 °C
medium63-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 1 h 30 min

Tillagningstips

Grillas antingen snabbt över hög, direkt värme 250+°C till max 60-63°C, eller så grillar man den först indirekt på mycket låg temperatur, 70-100°C, till ca 50-55°C och bryner den därefter hastigt till max 60-63°C!

Sidfläsk, fläsksida på engelska Pork belly

Måltemperaturer

well done80 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 h - 5 h

Tillagningstips

Low and slow, dvs indirekt grillning i 100-150°C tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Skinka på engelska Ham

Måltemperaturer

well done70-72 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 h - 15 h

Tillagningstips

Low and slow, dvs indirekt grillning i 100-180°C tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Svål på engelska Pork rind

Måltemperaturer

Lammkött på engelska och svenska

Innanlår lamm på engelska Silverside

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

20 min - 45 min

Tillagningstips

Mår bäst av medelhög, indirekt värme 150-180°C.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.
Rekommenderar inte att låta denna bit gå över medium!

Lammbringa på engelska Lamb shoulder

Måltemperaturer

well done89-93 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 h - 8 h

Tillagningstips

Denna bit behöver gå low and slow, dvs låg, indirekt värme 125-150°C under lång tid.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammentrecôte på engelska Lamb rib eye

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 min - 15 min

Tillagningstips

Bryn lammentrecôten runt om (om hel) eller på varje sida (om skivor) 2-5 minuter på hög, direkt värme 250+°C. Vänd vid behov. Eftersom de oftast är tämligen tunna bör du inte behöva köra mycket längre tid än så för att nå måltemperatur, men vid behov kan de köras klart på indirekt värme.

Lammfilé på engelska Lamb tenderloin

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

6 min - 30 min

Tillagningstips

Grillas bäst på medelhög till hög, direkt värme 200-250+°C 2-4 minuter per sida (om skivor) eller runt om (om hel).
En hel lammfilé kan behöva gå lite på indirekt värme för att nå önskad måltemperatur. Använd då gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammkotlett på engelska Lamb chops

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 min - 15 min

Tillagningstips

Lammkotletter blir bäst om de får gå över hög, direkt värme 250+°C i 2-5 minuter per sida (tjockare bitar kan vändas flera gånger) tills de fått fin yta och måltemperatur nås. Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.

Lammlägg på engelska Lamb shank

Måltemperaturer

medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

1 h 30 min - 3 h

Tillagningstips

Knepig bit, men går att få till på grillen om den får gå low and slow. Låg, indirekt värme 100-150°C under längre tid behövs.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammracks på engelska Rack of lamb

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 25 min

Tillagningstips

Grillas på direkt, medelhög till hög värme 170-200°C, 5-10 minuter per sida med regelbundna vändningar. Om racksen börjar få lite väl mycket färg av direkt värme kan man avsluta dem med indirekt värme tills måltemperatur nås.

Lammrostbiff på engelska Topside

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 1 h 30 min

Tillagningstips

Skivor: Kan grillas över direkt, hög värme 250+°C 2-5 minuter per sida beroende på tjocklek och önskad måltemperatur.
Hel lammrostbiff: Blir bäst om den får gå på indirekt, medelhög till hög värme 170-200°C.
Använd då gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammrygg på engelska Blade chop, shoulder chop

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 min - 6 h

Tillagningstips

Skivor:Hel lammrygg: Blir bäst grillad low and slow, dvs på låg, indirekt värme 100-150°C under lång tid tills måltemperatur nås (bäst med well done för hel rygg).
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammsadel på engelska Saddle of lamb

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

1 h 30 min - 2 h

Tillagningstips

Bör gå på medelhög värme 160-180°C, antingen direkt värme med regelbundna vändningar eller indirekt värme under något längre tid.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammstek på engelska Roast of lamb, steak of lamb

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 2 h

Tillagningstips

Skivor kan grillas på medelhög till hög, direkt värme 200-250°C 2-6 minuter per sida beroende på tjocklek och önskad måltemperatur.
Hel lammstek kan brynas över medelhög till hög, direkt värme 200-250°C dryga minuten per sida, flytta sedan över den till en form eller ett öppet aluminiumpaket med lite vätska (vin, buljong, vatten) på indirekt värme runt 200°C. Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Lammytterfilé, benfri kotlettrad av lamm på engelska Lamb sirloin

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 min - 10 min

Tillagningstips

Grillas hel över direkt hög värme (200-225°C) snabbt till en innertemperatur motsvarande max medium rare! Vid behov, avsluta på indirekt värme till måltemperatur.
Alternativt kan du grilla lammytterfilé med omvänd bryning, dvs du grillar den först indirekt i medelhög värme (125-170°C) till några grader under måltemperatur och avslutar sedan med att bryna den över direkt, hög värme.

Tunnbringa på engelska Flank of lamb

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 20 min

Tillagningstips

Grillas på medelhög till hög, direkt värme 180-250°C, 5-10 minuter per sida beroende på tjocklek och önskad måltemperatur. Glöm inte att skiva den tunnt tvärs över muskelfibrerna så den inte blir svårrtuggad, och den bör nog inte heller gå över medium för att inte bli för seg!

Nötkött på engelska och svenska

Bog, nötbog på engelska Shoulder Clod

Måltemperaturer

well done87-93 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

8 h - 24 h

Tillagningstips

Low and slow, dvs indirekt grillning på låg temperatur 100-150°C tills måltemperatur nås. Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Entrecote på engelska Rib eye, cube roll

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

8 min - 20 min

Tillagningstips

Skivor: Grillas 3-6 minuter per sida över hög värme 250+°C+. Ta bort skivorna från grillen när innertemperaturen nått några grader under din måltemperatur och låt vila några minuter.
Hel entrecote: Ge biten fin färg runt om över hög värme, låt den därefter nå måltemperatur över indirekt värme. Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.

Fjäderbladsbog, luffarstek, luffarbiff på engelska Flat iron steak, top blade steak

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 40 min

Tillagningstips

Grilla först steken 2-6 minuter på vardera sida över hög, direkt värme 250°C+ för att ge den en fin yta.
Om måltemperatur ännu inte är nådd, avsluta steken över indirekt värme.
Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.

Flankstek på engelska Flank steak

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 40 min

Tillagningstips

Grilla på hög temperatur, 250+°C, några minuter per sida. Låt den därefter ligga på indirekt värme till 3-5°C under måltemperatur. Låt sedan steken vila några minuter, så går även innertemperaturen upp till runt måltemperatur.

Fransyska på engelska Beef knuckle

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-72 °C
well done72+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

1 h 30 min - 10 h

Tillagningstips

Kan vara knepig på grillen, men blir mör och fin på indirekt, låg till medelhög värme 125-180°C.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Högrev på engelska Chuck, chuck roll

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done80+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

10 min - 40 min

Tillagningstips

Basen i en riktigt god hamburgarfärs, tillsammans med antingen en fetare detalj (ex bringa) eller nöttalg (eller bacon!).
Skivor kan grillas över direkt, hög värme 250°C+ 2-8 minuter per sida beroende på tjocklek.
Bör inte grillas hårdare än medium rare och sedan skivas tunt för bästa smakupplevelse.
Kan även köras low and slow, i låg temperatur under lång tid, tills bindväven bryts ned och den blir mör så den nästan faller isär (t.ex. pulled beef).

Innanlår på engelska Boneless beef inside, top round steak, topside, beef silverside

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-65 °C
medium65-70 °C
well done70-80 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

1 h - 4 h

Tillagningstips

Helt innanlår kan tillagas med indirekt grillning i låg till medelhög temperatur 100-180°C till måltemperatur (ungefär som en rostbiff).
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.
Om man vill kan man börja eller avsluta med att ge innanlår en fin yta över direkt, hög värme 250°C

Kållapp, kållappskärna, mellangärde på engelska Skirt steak

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

2 min - 5 min

Tillagningstips

Seg bit, om den tillagas över medium och inte skärs upp på lämpligt sett (tvärs över muskelfibrerna).
Eftersom den är så tunn bör den grillas över mycket hög, direkt värme 250+°C hastigt på varje sida (1-2.5 min). Ligger den för länge på grillen går innertemperaturen snabbt över medium och den blir svårtuggad!

Lägg av nöt på engelska Shank

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

1 h - 3 h

Tillagningstips

Kan vara knepig på grillen men kan få mycket fin smak av eld och rök om man grillar dem över hög värme 250+°C 4-8 min per sida och därefter låter dem sjuda i en gjutjärnsgryta eller liknande (gärna på grillen!). Kan även rökas i låg värme under lång tid, med eller utan viss bräsering.

Njurtapp på engelska Butchers steak, hanger steak

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 min - 10 min

Tillagningstips

Har du tur att få tag på denna lilla bit grillas den bäst snabbt och hett.
Släng på njurtappen på hög, direkt värme 250+°C 2-4 minuter per sida tills den når önskad måltemperatur. Vänd flera gånger om det behövs för att inte bränna den.

Oxfilé på engelska Beef tender loin, fillet of beef

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

4 min - 1 h 30 min

Tillagningstips

Skivor kan beroende på tjocklek grillas 2-4 minuter per sida direkt över hög värme 250+°C (helst ännu högre) för en vacker yta, lägg skivorna eventuellt på indirekt värme för att nå måltemperatur vid behov.
Hel oxfilé kan med fördel få gå på indirekt, medelhög värme 150-180°C (gärna med rökflis eller liknande) tills måltemp nås. Låt filén därefter svalna något, och bryn den sedan över hög, direkt värme för en vacker yta. Den kan även brynas innan den får gå på indirekt värme.
OBS! Undvik snälla att laga den stackars oxfilén för hårt, MAX TILL MEDIUM!

Oxkind på engelska Beef cheek

Måltemperaturer

well done87-98 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 h - 12 h

Tillagningstips

Oxkinder behöver köras low and slow, dvs låg, indirekt värme 100-150°C under lång tid.
Oxkinderna behöver gå till ordentlig "well done" temperatur för att få perfekt konsistens att skiva upp eller dra isär likt pulled beef/pork.
Oxkinder kan behöva folias (med eller utan lite bräseringsvätska) runt 65°C för att nå måltemperatur utan att torka ut på vägen!
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Rostbiff, rostas på engelska Beef rump, ball tip

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 min - 1 h

Tillagningstips

Skivor: Kan grillas över direkt, hög värme 250+°C 2-5 minuter per sida beroende på tjocklek och önskad måltemperatur.
Hel rostbiff: Kan grillas med indirekt, låg till medelhög värme 100-180°C tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.
Vill man bryna den innan gör man det över hög, direkt värme 250°C innan den får gå indirekt, alternativt låter man rostbiffen vila efter att ha nått måltemperatur och bryner den snabbt efter att den svalnat något.

Rostbiffsspets, trekantsbiff, trekantsstek på engelska Tri-tip, tritip

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

25 min - 1 h

Tillagningstips

Hel rostbiffsspets kan gå över medelhög värme 150-190°C tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.
Man kan alternera mellan direkt och indirekt grillning, dvs köra direkt över glöden så länge man inte bränner köttbiten, och flytta den till indirekt värme vid behov för att nå måltemperatur utan att bränna och torka ut den helt.
Alternativt kör den reverse sear, där du först låter den gå i indirekt värme till några grader under måltemperatur, vilar den och därefter bryner den över direkt värme.

Rulle på engelska Eye round

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 h - 5 h

Tillagningstips

Hel rulle ger man lämpligen först en fin yta över direkt, hög värme 200-250°C. Flytta därefter över rullen till foliepaket eller form med lite vätska (öl, buljong, juice, cola) och täck med folie. Sätt foliepaktet/formen på indirekt värme och börja sänka grillens temperatur så den faller ned mot låg värme 125-150°C. Låt stå i några timmar tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Rumpstek, rostlock, rostbiffslock på engelska Picanha, picana

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

25 min - 1 h

Tillagningstips

Helt rostlock kan gå över medelhög värme 150-190°C tills måltemperatur nås.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.
Man kan alternera mellan direkt och indirekt grillning, dvs köra direkt över glöden så länge man inte bränner köttbiten, och flytta den till indirekt värme vid behov för att nå måltemperatur utan att bränna och torka ut den helt.

Ryggbiff på engelska Sirloin, strip loin, new york strip, club steak

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

4 min - 45 min

Tillagningstips

Skivor: Kan gå över direkt, hög värme 250+°C 2-5 minuter per sida beroende på tjocklek. Om skivorna är tjocka kan de behöva gå en kort stund på indirekt värme till måltemperatur nås.
Hel ryggbiff: Kan med fördel antingen brynas över hög, direkt värme 250+°C för fin yta och därefter gå på indirekt, medelhög värme 150-180°C till måltemperatur, eller så bryner man den efter att den gått färdigt indirekt. Låt den då svalna något först och kör den sedan kort men intensivt över hög värme på alla sidor.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Short ribs, bringa, revbensstek på engelska Beef plate, Beef ribs, short ribs

Måltemperaturer

well done87-96 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

2 h - 10 h

Tillagningstips

Mediumhög indirekt grillning, 150-180°C tills köttet nästan kan falla av benen eller måltemperatur nås. Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Spetsbringa på engelska Brisket

Måltemperaturer

well done87-98 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

5 h - 24 h

Tillagningstips

Low and slow, indirekt låg värme 100-150°C, tills köttet når måltemperatur (max 95°C) eller börjar kännas lite "dallrig" som gelé när man petar på det.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Ytterlår, nötstek, oxstek på engelska Boneless beef outside

Måltemperaturer

rare50-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-70 °C
well done70 °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

15 min - 3 h

Tillagningstips

Knepig bit på grillen pga muskelfibrer som går åt alla håll (tänk på detta när den ska skäras upp, man kan behöva byta riktning här och var på steken!) och fattig marmorering.
Kan skivas tunt och rullas till rullader med lämplig fyllning (grilla snabbt på hög värme 250+°C).
Hel bit kan grillas low and slow, 125-150°C. Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Viltkött på engelska och svenska

Hjortfilé på engelska Filet of deer, filet of hart, filet of venison

Måltemperaturer

medium rare50-55 °C
medium55-60 °C
well done60+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

3 min - 10 min

Tillagningstips

Hjortfilé grillas kan med fördel grillas med omvänd bryning, dvs man låter den först grillas med indirekt, medelhög värme 120-180°C till ca 4°C under måltemperatur. Därefter bryner man den hastigt över hög värme, 250°C+.
Alternativt kan du grilla hjortfilé med endast direkt, hög värme (200-250°C) 2-4 minuter per sida. Vänd vid behov.

Hjortstek på engelska Roast of deer, roast of hart, roast of venison

Måltemperaturer

medium rare50-58 °C
medium58-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

30 min - 1 h 30 min

Tillagningstips

Hel hjortstek bör grillas indirekt med medelhög värme 120-180°C tills måltemperatur nås.
Du kan bryna hjortsteken i efterhand, eller innan du grillar den indirekt.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Rådjursstek på engelska Roast of roe deer

Måltemperaturer

medium rare50-58 °C
medium58-65 °C
well done65+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

40 min - 2 h

Tillagningstips

Hel rådjursstek bör grillas indirekt med medelhög värme 120-180°C tills måltemperatur nås.
Du kan bryna rådjurssteken i efterhand, eller innan du grillar den indirekt.
Använd gärna rökflis eller liknande, och för att undvika uttorkning ha ett vätskefyllt uppsamlingskärl i botten av grillen.

Vildandsbröst på engelska Wild duck

Måltemperaturer

medium rare52-56 °C
medium56-62 °C
well done62+ °C

Ungefärlig tillagningstid(Beroende på tillagningsmetod)

30 min -

Älgbiff, älgytterfilé, ytterfilé av älg på engelska Elk sirloin, moose sirloin

Måltemperaturer

rare52-55 °C
medium rare55-57 °C
medium57-65 °C
well done65+ °C

Älgfilé på engelska Elk fillet, moose fillet, fillet of elk, fillet of moose

Måltemperaturer

rare52-55 °C
medium rare55-60 °C
medium60-65 °C
well done65+ °C
calendar_todayBoka nu!