Äppelcidersås

Äppelcidersås

0 h 45 m(0 h 10 m förb.) 4 153 kcal 4.8 (5 röster)

Betygssätt receptet

4.8 (5 röster)

Om receptet

Äppelcidersås

Äppelcidersås med influenser från norr

Låååångt uppe i norr håller en ruskigt duktig grillare i form av Christer Karlsson till som alltid är en inspirationskälla. Nämnde jag att du kan få förstklassig catering via hans cateringfirma Grillat i Imnäs?
Från honom har jag hämtat inspiration till den här enkla varianten på äppelcidersås som funkar ruskigt fint till rökt eller grillat fläsk!

Päroncider

Självklart kan du byta ut äppelcidern mot en päroncider, eller någon annan variant. Tänk bara på att det gärna bör vara en ganska torr dryck, allt för söta varianter kommer inte bli bra.

Beurre manié

Är du inte bekant med beurre manié är det ett varmt tips om du ofta kommer på att du behöver reda såser och grytor i efterhand. Det är inte mer märkvärdigt än en 50/50-blandning av mjöl och smör (låt smöret bli rumstempererat och knåda sedan ihop dem ordentligt). Fördelen här är att du kan ha en sats beurre manié i kylen, och vid behov kan du klicka i små bitar av den i såsen, soppan eller grytan du önskar reda.

I takt med att smöret smälter rör du ut blandningen i vätskan, och slipper på så vis klumpar av mjöl! Tillsätt mer tills du når den konsistens du vill ha!

Som en vitvinssås. Fast inte direkt…

Till stora delar är tänket likadant som en vitvinssås. Fast glöm fiskbuljongen!

Utgå för övrigt gärna ifrån en lite torrare äppelcider så blir det inte så väldigt sliskigt!

Funkar också till…

Fågel! Kyckling, gås, anka osv, äppelcidersåsen funkar riktigt bra till nästan alla slags fågel.

Glaze, så klart!

Självklart går även denna sås att koka ned till glaze. Strunta i redningen och koka ned den riktigt ordentligt helt enkelt, så kan du pensla på dina revbensspjäll med en härlig äppelciderglaze…

Ingredienser

Instruktioner

Servera varm till t ex grillat eller rökt fläsk!

Tips

Näringsinnehåll

153 kcal/portion

(Receptet ger ca 4 portioner)

Kommentera

calendar_todayBoka nu!