Grilla secreto Iberico

Grilla secreto Iberico

1 h 15 m(0 h 5 m förb.) 2 364 kcal 4.3 (8 röster)

Betygssätt receptet

4.3 (8 röster)

Om receptet

Grilla secreto Iberico

Grilla secreto Iberico med reverse sear, dvs först långsamt ta den upp i tillagningsgrad med låg grilltemperatur och därefter bryna den hastigt över hög temperatur! Detta kan en hel del anse vara en helt tokig metod för att grilla secreto Iberico….

Men det funkar. Oj, vad det funkar bra!

Secreto Iberico?

Secreto Iberico är en fantastisk detalj från den smakrika Iberico-grisens hals, och anses av många vara den finaste detaljen på denna grisras. Därav hemligheten! Självklart går det att hitta samma detalj även på andra grisraser, men de flesta har tyvärr bara inte samma smak. Men prova givetvis om du kommer över ”grisens hemlighet” från t ex svensk gris!

Grilla secreto Iberico med reverse sear

Hallå där! Endast salt och peppar?

Det finns såklart en hel del purister som anser det vara helgerån att krydda denna smakrika detalj med annat än salt och peppar. Om ens peppar får vara med!

De har naturligtvis rätt, på sätt och vis! Du behöver knappt ens salt (nåja) för att få ett fantastiskt välsmakande rätt, om du ska grilla secreto Iberico. Du kan också grilla precis allt på exakt samma sätt gång på gång på gång på gång… För omväxling är hemskt?

Testa gärna receptet på kafferub när och om du tröttnat på salt och peppar! Den ger en ytterligare dimension till denna detalj, och gör också ytan vackert mörk som kontrast till den lätt rosa insidan.

Bara 58-63°C? Hälsorisk?

Grillad secreto IbericoVi tycker inte secreto Iberico ska tillagas över 60-63°C. Det blir inte lika gott om du börjar skjuta över flera grader. Livsmedelsverket rekommenderar fortfarande att man bör tillaga fläskkött 65-70°C för att garantera avdödandet av campylobacter, salmonella och (fortfarande?) trikiner…

Vi tänker inte motsäga oss Livsmedelsverkets rekommendationer. Så hur ska du tänka?

Trikiner anses mer eller mindre vara utplånade i svensk gris, så även Iberisk. Campylobacter och salmonella börjar dö på någon minut vid temperaturer kring 60°C, och lång exponering för något lägre temperaturer är också extremt effektivt avdödande. Med den tekniken vi använder i detta recept, reverse sear, kommer grisen under minst 10-15 minuter ligga i ett temperaturomfång mellan 55 och 62°C. Sedan hettas den på igen av hög direktvärme och hamnar på en sluttemperatur mellan 60 och 63°C.

Riskerna finns alltid, det ska man ha klart för sig. Man bör dock se på hela bilden, och själv avgöra hur pass nervös man tänker vara. Uppfödaren brukar ofta själva kunna gå ut med rekommendationer, och från Iberico-importörer kommer du nog t.o.m kunna gå höra om lägre temperaturrekommendationer!

Snabbt och hett då?

Självklart kan du få till en grillad secreto Iberico riktigt bra med snabb, het direktgrillning också. Det är en sån fet och smakrik detalj att det är svårt att göra helt fel med den. Någon minut per sida brukar räcka, kika gärna på tipsen om hur du får till en riktigt smaskig maillardreaktion på ytan!

Ingredienser

Instruktioner

Tranchera och servera genast!

Tips

Näringsinnehåll

364 kcal/portion

(Receptet ger ca 2 portioner)

Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant engelskt - assumed 'engelskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant rare - assumed 'rare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 486 Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 486 Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 262

Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 265 Secreto Iberico på engelska

Warning: Use of undefined constant engelskt - assumed 'engelskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 266 Secreto Iberico

Måltemperatur

Warning: Use of undefined constant rare - assumed 'rare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 271 Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 276

medium rare Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 278 58-63°C

Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 281

medium Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 283 63-70°C

Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 286

well done Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 288 70+°C

Lämna ett svar

calendar_todayBoka nu!