Om receptet

Grillad majs har blivit ett stadigt inslag på nästan varenda svensk grill sommartid. Oftast tar man den enkla vägen och lägger på förkokade majskolvar på grillgallret. Självklart blir de saftiga och svåra att misslyckas med, men de har aldrig samma potentiella höjdarsmak som färsk majs. Faktum är att det är inte så svårt att grilla färsk majs, det går till och med att göra på flera sätt.
Grilla majs sakta men säkert, eller snabbt!
Hur man grillar färsk majs beror lite på hur bråttom man har. Självklart går det att rensa bort blasten och grilla dem med enbart direkt värme. Tänk då bara på att hålla värmen medelhög, annars kommer de börja brännas och svartna innan de är helt färdiga. Vänd dem med jämna mellanrum och låt locket vara på, ta sedan av dem när de börjar poppa.
Bäst tycker vi dock grillad majs blir om man grillar dem indirekt först!
I detta recept ska vi servera majsen som en variant på mexikanska elotes (vi byter dock ut cotija-osten mot mer lättillgänglig fetaost), vi saltar dem därför innan de åker på grillen. Ska du bara servera dem som de är, och efter grillning ha på lite smör och flingsalt, kan du skippa försaltningen!
Förenklat går att göra ännu lättare
Detta recept är en något förenklad variant på elotes, men de går att göra ännu enklare. Man kan liksom inte börja prata om ”rätt och fel” när det gäller streetfood, det handlar ju inte direkt om skillnaden mellan champagne och mousserande!
En riktigt enkel variant är helt enkelt att bre den färdiggrillade majsen med majonnäs och sedan rulla dem i salt, chilipulver och riven ost, t ex parmesan eller feta. Eller vilken ost du nu vill!
Ingredienser
Instruktioner
Lite pressad lime över dina elotes är väldigt gott, så servera gärna med en limeklyfta!
Tips
Näringsinnehåll
373 kcal/portion
(Receptet ger ca 4 portioner)
Betygssätt receptet