Helgrillad fläskfilé fylld med färskost, äpple, citron och salvia

Helgrillad fläskfilé fylld med färskost, äpple, citron och salvia

2 h 0 m(0 h 15 m förb.) 4 176 kcal 4.8 (4 röster)

Betygssätt receptet

4.8 (4 röster)

Om receptet

Helgrillad fläskfilé fylld med färskost, äpple, citron och salvia

Helgrillad fläskfilé verkar vara en favorit hos grillande svenskar om man ser till vad folk söker efter på nätet under grillhögsäsong. Att många grillar fläskfilé är i alla fall solklart, och då är det ju bra oansvarigt av alltidgrillat.se att INTE ha ett enda recept för grillad fläskfilé!

Äpple, citron och salvia – utmärkt för gris

Vi försöker ge vår fläskfilé smak av äpple, citron och salvia i detta recept, och det är fantastiska smaker för gris. Vill man kan man även tillsätta lite nymald sichuanpeppar i kryddblandningen. Den gifter sig utmärkt med äpplet och citronen!

Den grillade fläskfilén får även en liten tunn glaze under grillningen, på endast citronsaft och honung. Har man kryddat mycket på fläskfiléns yta kan det vara bra att vänta med denna till slutet av grilltiden. Annars finns risken att man sköljer bort sin kryddning!

Låt det ta tid

Många recept på alltidgrillat.se hänvisar till reverse sear-tekniken, där man först tillagar något på låg värme under lång tid för att sedan bryna det i efterhand. När du ska ha en helgrillad fläskfilé är det ett utmärkt tillvägagångssätt! Eftersom fläskfilén är fettsnål tolererar den inte höga temperaturer särskilt väl och blir lätt torr om du inte är försiktig. Låt den grillas med indirekt grillning och lägre temperaturer under 1-2h så säkrar du en fantastiskt saftig helgrillad fläskfilé!

Krydda helgrillad fläskfilé inifrån – eller inte

I detta recept på helgrillad fläskfilé fyller vi (späckar) den med kryddor och färskost, men givetvis går det bra att köra utan. Tillagningen sker bäst på precis samma sätt oavsett hur du gör!

Rökträ

Prova gärna att tillsätta lite rökträ när du grillar fläskfilé. Träslag med mild röksmak är mest populära för fläsk, som av fruktträd (äpple, körsbär t ex). Men prova gärna andra träslag också! Syrén är faktiskt inte så dum till fläsk…

Det här med fläsk och innertemperatur…

Livsmedelsverkets rekommendation för fläsk står kvar vid 70°C, och jag tänker inte rekommendera annat. Med detta sagt: Att hoppas på att fläskfilén kommer vara saftig vid 70°C är nog antagligen att hoppas förgäves…

Trikiner, den parasit som flest förknippar med gris, har inte påträffats i svensk gris (som slutat hos konsumenter) på över ett decennium. Svenska köttproducenter har mycket goda rutiner och testar noggrant för såväl trikinos som salmonella (som är den andra stora anledningen till 70°C-rekommendationen). För att säkerställa avdödandet av skadliga mikroorganismer i svensk gris räcker numer egentligen en innertemperatur av 63°C, och landar du mellan 63-65°C är det betydligt mer troligt att fläskfilén blir saftig… Tänk också på att innertemperaturen stiger några grader efter att du plockat av köttet från grillen! Planera därför för detta också!

Vill du vara 110% på den säkra sidan följer du livsmedelsverkets rekommendation. Annars bör du kunna följa producentens rekommendationer (som kan vara så låga temperaturmässigt som för nötkött!). Kolla var grisen är ifrån och kika vad de säger! De flesta köttproducenter har idag bra information på sina hemsidor. Glöm bara inte att det är deras egna rekommendationer och därför inte kan räknas som oberoende källa…

Ingredienser

Instruktioner

Serveras lämpligen trancherad i skivor. Smaklig måltid!

Tips

Näringsinnehåll

176 kcal/portion

(Receptet ger ca 4 portioner)

Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant engelskt - assumed 'engelskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant rare - assumed 'rare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 486 Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 486 Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 262

Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 265 Fläskfilé på engelska

Warning: Use of undefined constant engelskt - assumed 'engelskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 266 Pork tenderloin

Måltemperatur

Warning: Use of undefined constant rare - assumed 'rare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 271 Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 276

medium rare Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 278 63-65°C

Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 281

medium Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 283 65-70°C

Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 286

well done Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 288 70+°C

Lämna ett svar

calendar_todayBoka nu!