Om receptet

Rub för fisk är knappast det första man tänker på när man ger sig ut på jakt efter hemmagjorda rubs. Fiskrub är ju dock inte bara praktiskt för rökning, det kan även användas som kryddning både innan och efter grillning!
Denna rub för fisk ger inte bara en härlig smak och arom. De olika ingrediensernas olika, klara färger ger en visuell kick till grillad fisk!
Hittar inte sichuanpeppar
Det kan vara lite förvånansvärt, men det är inte alla butiker som har sichuanpeppar på kryddhyllan. Vissa av dem gömmer denna krydda på andra håll, t ex hyllor med ”utländska” produkter, hälsokost osv. Fråga i butiken!
Hittar du ändå inte sichuanpeppar kan du testa att byta ut den mot någon lagom bitig chili. Testa t ex lite chipotlechili. Det blir inte riktigt samma svårdefinierade ”pirr” på tungan som av sichuanpeppar, men det är alltid något!
Hela kryddor – mortla själv
Vi kan inte nog trycka på vikten av att orka mortla ”hela” kryddor själv istället för att köpa dem färdigmalda. Du får ut så mycket mer smak av att mortla kryddor själv, och att dessutom mortla dem tillsammans tycks nästan ge ytterligare en dimension till smakerna…
Skippa saltet om du vill
I detta recept på fiskrub har vi tillsatt saltet direkt till kryddblandningen, men vill du kunna styra sältan mer från tillfälle till tillfälle kan du givetvis skippa saltet. Saltet hjälper dock till med att fördela de olika smakerna av kryddorna mer jämnt i kryddblandningen, vilket är det som talar för saltets vara i denna blandning!
Inget socker?
Nej, vi skippade sockret i denna rub för fisk. Generellt tycker vi det är onödigt med socker i kryddning av fisk, såvida det inte handlar om gravning såklart. De flesta fiskar kan hantera, och smakar också väldigt bra av, ganska rikliga mängder salt, och då motverkar sockret delvis sältan.
Ingredienser
Instruktioner
Använd till fisk inför rökning och grillning, eller som bordskrydda till just fisk!
Tips
Näringsinnehåll
2 kcal/portion
(Receptet ger ca 12 portioner)
Betygssätt receptet