Sauce fumaise! En hollandaisevariant med rökt, brynt smör

Sauce fumaise! En hollandaisevariant med rökt, brynt smör

0 h 15 m(0 h 5 m förb.) 4 346 kcal 4.9 (7 röster)

Betygssätt receptet

4.9 (7 röster)

Om receptet

Sauce fumaise! En hollandaisevariant med rökt, brynt smör

Att det här med att brynt smör kan förgylla det mesta är ingen stor hemlighet. Börjar du söka efter hollandaiserecept på nätet kommer du nog ganska omgående hitta varianter med brynt smör i receptet. Och i samtliga fall kommer receptförfattarna att intyga om, och delvis ha helt rätt i, att det inte kan bli godare än om man har brynt smör istället för vanligt, smält smör. Jag vill påstå att man kan göra det ännu mer speciellt!

Sauce Fumaise

Självklart ska smöret inte bara brynas utan dessutom rökas! Och självklart ska citronsaften komma från en grillad citron! Ge mig ett halvår så ska jag väl säkert hitta på något fyndigt sätt att röka äggulan i en grill på också, men vi nöjer oss här nu…

Eftersom jag inte hittat några fyndiga namn på hollandaise baserad på rökt, brynt smör, och eftersom jag är en oerhört självgod typ, så bestämde jag att såsen bör få ett eget namn. Sagt och gjort, I give you Sauce Fumaise!

Rökt och brynt smör

Det här receptet förutsätter att man har rökt och brynt smör. Det finns olika sätt att få till bägge dessa smakförändringar i smält smör, jag lär väl återkomma med en mer noggrann guide vid något tillfälle. Kort sagt kan man säga att jag lät smöret brynas i gjutjärnsform samtidigt med rökning med hjälp av hickoryträ. Resultatet ger en rökig, nötaktig ton till smöret som går att anpassa efter eget tycke med tid och värme. Jag körde rätt låg värme så pannan precis kom upp i ca 150 grader, och lät det ta nästan 3 timmar!

Inte längre en anonym sås

Själva poängen med en klassisk hollandaise kan man väl säga är att den inte är så skrikig och inte ska ta över övriga råvaror. I det här fallet blir inte såsen särskilt anonym längre, och jag saftar dessutom på med lite mer citron än vanligt. Därav ett eget namn för såsen!

Ingredienser

Instruktioner

Gott till fisk och primörer!

Tips

Näringsinnehåll

346 kcal/portion

(Receptet ger ca 4 portioner)

Kommentera

calendar_todayBoka nu!