Varmrökt rödingfilé

Varmrökt rödingfilé

0 h 50 m(0 h 10 m förb.) 4 302 kcal 4.0 (6 röster)

Betygssätt receptet

4.0 (6 röster)

Om receptet

Varmrökt rödingfilé

Varmrökt röding är lika god som den är vacker. Och inte är den svår att tillaga på en vanlig grill heller! Allt du behöver för att varmröka fisk är egentligen lite fisk och lite lämpligt rökträ. Sen finns det såklart vissa små tips och tricks för att maximera röksmak om man nu vill gå lite mer på djupet…

Kryddning kan vara bra, inte bara för kryddsmaken

Vi nämnde ovan att det finns lite tips och tricks för att maximera röksmaken. Det är ju faktiskt den vi är ute efter när vi varmröker något, och inte någon slags hållbarhetsförlängning. Här kommer faktiskt rubs in, eftersom ytan på det man röker påverkar rökupptaget…

Kort röktid – vit rök är ok

Normalt sett är man ju ute efter den ”blå röken” när man ska röka något, eftersom ”vit rök” kan vara lite väl tung i smaken. Vi kommer dock ha ganska kort röktid i detta fall, och då är det helt ok att skippa inväntan på den blå röken och lägga på fisken på grillen direkt när rökträt börjar pyra. Läs gärna mer om detta i vår lilla guide om bl a rökupptag.

Röding är enkel att filéa

Köp inte färdigfiléad röding. På många håll är den nästan dubbelt så dyr som hel röding. Hel röding är extremt enkel att filéa, speciellt om den redan är rensad vilket de ofta är i butik. Följ bara ryggraden med en liten kniv och ”bänd” bort de långa benen som går ned längs fiskens sidor. Dra sedan ett snitt längs ryggen, över ryggraden. Sen kan du nästan bara dra loss ryggraden!

Orkar du inte filéa, rök fisken hel! Det tar något längre tiden, men smakar minst lika gott.

Svårspecificerad tillagningstid

Använd termometer! Tillagningstiden för varmrökt fisk kan variera kraftigt beroende på grillens temperatur och fiskens tjocklek och storlek. Sikta på att hålla så låg temperatur du kan, och låt inte röding passera 50-56°C i innertemperatur så den blir torr och tråkig…

Ingredienser

Instruktioner

Servera varm, ljummen eller kall!

Tips

Näringsinnehåll

302 kcal/portion

(Receptet ger ca 4 portioner)

Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant engelskt - assumed 'engelskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant rare - assumed 'rare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant medrare - assumed 'medrare' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 485 Warning: Use of undefined constant med - assumed 'med' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 486 Warning: Use of undefined constant well - assumed 'well' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/plugins/alltidgrillat/customfunctions.php on line 486 Warning: Use of undefined constant svenskt - assumed 'svenskt' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/4/a/1/alltidgrillat.se/httpd.www/wp-content/uploads/cache/63cc7be40bb743d5acae88b347abff100162b3a3.php on line 262

Lämna ett svar

calendar_todayBoka nu!